28.09.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Читател: Авточастите втора употреба ще бъдат с ясен произход и гаранция

Продажба на авточасти втора ръка само с ясен произход и с поне минимална гаранция, ще се регламентира със закон. С текстове в него се въвежда и задължително влизане в регистър на всички сервизи, които ще трябва да декларират и с какви специалисти разполагат – списък с имената на техническите специалисти, които ще работя в обекта, тяхното образование и квалификация.

Създаването на регистър на автосервизите е искане на компаниите от сектора, които работят на светло от години, а законът предвижда търговците с авточасти втора ръка да се регистрират в кметството по месторабота на обекта.

За всеки компонент в своя склад или магазин те ще трябва да имат данни от кого и кога е купен. Освен това трябва да се запише и на кого и кога е продадена. Всички тези данни ще трябва да се съхраняват три години. Търговията с резервни части за автомобили без регистрация ще се наказва с 5000 лева, ако нарушителят е физическо лице, или 10 000 лева, ако е фирма.

Законът въвежда и изисквания към материалната база и техническите специалисти, които трябва да имат сервизите.

На регистрация, според закона, подлежат освен сервизите за механични ремонти и бояджийски услуги, така и центровете за смяна на гуми, местата за монтаж и ремонт на газови уредби, автоключарите и електричарите.

Изпълнението и контрола по изпълнението на новите норми ще противодейства на този сенчест бизнес и ще спре кражбите на предимно по-стари автомобили.

Petel.bg

Print Friendly, PDF & Email