18.06.2024

Четирима бяха ранени при тежък инцидентна пътя с автобус и лек автомобил в София

Най-тежко е пострадала 52-годишна жена, наложила се е ампутация на крака й, тя е с опасност за живота, съобщиха от болница „Св. Анна“ в столицата

Четирима души бяха ранени при тежък пътен инцидент с автобус на градския транспорт и лек автомобил на столичната ул. „Никола Габровски“ в кв. „Дианабад“ във вторник вечерта. Най-тежко е пострадала пешеходка.

„Шофьорът на автобуса минава в насрещното, удря пресичащата жена и се спира в мантинелата, като удря и другата кола”, каза Борислав Попов от „Столичен автотранспорт”.

От Центъра за спешна медицинска помощ – София съобщиха, че са получили сигнала за инцидента в 18:05 ч. тази вечер и веднага са били изпратени три линейки.

Най-тежко пострадалата 52-годишна жена е приета в УМБАЛ „Св. Анна“-София, настанена е в реанимация. Има политравма – фрактури на таз, на едната ръка и на единия крак, съобщиха от болницата. По информация на NOVA автобусът се е качил на тротоара, по който се движела жената.

59-годишният шофьор на автобуса е в шок, с тежка травма на гръдния кош и е транспортиран към УМБАЛ „ София мед“. От Столичния автотранспорт уточниха, че му прилошало и е припаднал зад волана. „Водачът е наш дългогодишен служител, с много голям опит. Той е изключително добър водач без нарушение. Работещ пенсионер е в сравнително добро здравословно състояние”, каза още Борислав Попов.

Двама пътници на автобуса – майка и дъщеря на 57 години и 27 години, са с травми на главата и съмнения за комоцио и са транспортирани към УМБАЛСМ „Пирогов“, съобщиха още от Центъра за спешна медицинска помощ.

„Видях, че автобусът просто не спря. Мина от другата страна в насрещното движение и спря в бордюра на отсрещния тротоар. Две коли мисля, че чукна. Излязох набързо, обаче не знаех с какво да помогна. Вратите на рейса се отвориха много бързо, нямаше много хора в него, хората слязоха. Имаше изплашени, викове, защото е неприятна ситуация. В рамките на 5 минути дойдоха пожарните, след това линейка, после дойде и полиция“, сподели Васил Василев, който е станал неволен свидетел на инцидента.

По-късно стана ясно, че водачът на автобуса, който е участник в тежката катастрофа в столичния квартал „Дианабад“, с контузия на гръдния кош, но няма повече информация какви са причините да загуби съзнание от 3 до 5 секунди. Това заяви Борислав Попов от Столичния автотранспорт.

На водача на автобус 94 му прилошава удря жената, която е пресичала и след това два автомобила. Това е предал самият шофьор, след като е дошъл в съзнание. Ударената жена е в тежко състояние и в момента се намира в болница „Света Анна“. В автобуса са пострадали два пътнички, които са прегледани в „Пирогов“ и са освободени.

Екип воден от д-р Станислав Милев е оперирал по спешност жената, пострадала от катастрофата. Тя беше приета в реанимацията на УМБАЛ „Св. Анна“ с политравма (множество тежки фрактури на таза, единия крак и едната ръка). Наложило се е ампутация на крака. Тя е с опасност за живота, съобщиха от лечебното заведение в прессъобщение до медиите.

„Този шофьор не е имал повече допълнителни смени, 36-часовото време за почивка, според разпоредбите, е спазено. Нямахме възможност да проверим неговия здравословен картон“, каза Попов.

Той уточни, че шофьорът не е карал с превишена скорост, но на спирката не е спрял, защото му е станало лошо.

„За отстраняване не можем да говорим, защото той трябва да се лекува до пълното му възстановяване“, заяви Попов и добави, че в ситуацията, в която се намира Столичен градски транспорт, не може да се мисли за възрастова граница за работещите. Естествено не е добре шофьорите на градски транспорт да продължат да работят и след 70-годишна възраст, уточни Попов.

Print Friendly, PDF & Email