31.05.2024

Четвърт от арменското население на Нагорни Карабахвече е напуснало размирния регион

Близо 30 000 етнически арменци са напуснали през последните дни Нагорни Карабах – това е около една четвърт от населението на региона, предаде Би Би Си.

Стотици автомобили се движат по единствения път към Армения. Азербайджан обеща, че хората ще бъдат в безопасност, но арменският премиер обвини Баку в „етническо прочистване“.

Нагорни Карабах, признат за част от Азербайджан, от три десетилетия се управлява от етнически арменци.

Планинският регион в Южен Кавказ е подкрепян от Армения, но и от нейния съюзник Русия.

Около 200 етнически арменци и десетки азербайджански войници бяха убити, след като миналата седмица армията на Баку навлезе в региона. Като част от сделката за примирие, арменските сепаратистки бойци се съгласиха да предадат оръжията си.

Азербайджан е казвал, че иска да третира етническите арменци като „равнопоставени граждани“, но ограничено количество помощ е допускано до тях и много от жителите бягат.

В понеделник мощен взрив в склад за гориво причини смъртта на 68 души, които се опитваха да напуснат региона. Близо 300 са ранените, а 105 са безследно изчезналите.

Причините за експлозията в понеделник вечерта край основния град Ханкенди, наричан Степанакерт от арменците, не са известни. Мнозина са зареждали автомобилите си там.

Германският външен министър Аналена Бербок междувременно призова Азербайджан да позволи на международни наблюдатели да влязат в региона Нагорни Карабах.

Бербок обясни, че е взето решение още веднъж да бъде увеличена хуманитарна помощ и допълнителното финансиране за Международния комитет на Червения кръст от 2 на 5 милиона евро.

Print Friendly, PDF & Email