24.07.2024

„Четвъртък, по същото време“ – изложба на Ивайло Евстатиев

Варненската галерия „Арт Маркони“ представя изложбата живопис на Ивайло Евстатиев „Четвъртък, по същото време“.
Експозицията ще бъде открита от 18.30 часа на 11 май (четвъртък).
Светла и жизнерадостна, живописта на Ивайло Евстатиев отново ще превземе пространството на галерията и емоциите на своите почитатели. Творбите на художника имат запазена територия и тя е винаги далече от драмата. И не защото той и семейството му са пощадени от нея, а заради силата на твореца, да не допуска личните преживявания да попият в картините му.
Сила е и да застане със своето творческо кредо до авторитета на своя баща – Евстати Маринов, уважаван и доказан автор, чиято възпоменателна изложба приключва в деня, преди откриването на неговата, споделя галеристът Ваня Маркова.
Израснал в ателието на татко си, позирал за много от неговите картини, Ивайло е стъпил на своята писта с отличаващ се и запомнящ се почерк. Различни в своите търсения, те гледат на света под различен ъгъл, не само заради възрастовия диапазон. Като че ли съвсем умишлено синът бяга от всичко, което може да ги оприличи един с друг – сюжети, тоналност, техника и т.н.
Защото истинският творец е единак, който се стреми да завладее своя територия, той не иска да живее уютно в сянката на дървото, винаги търси своя път и своята творческа визия. И ако Евстати Маринов винаги е бил обсебен интереса си към човека и неговия личен вътрешен свят, то Ивайло Евстатиев е обърнат навън – към всичко, което ни заобикаля.
Той е пътешественик по дух и обича да къмпингува на живописни места със семейството си. Култовият му кемпер е оборудван, както с удобства и провизии за няколкодневен престой, така и с опънати платна, бои, четки, шпакли…На плажа, в някое планинско селце или в живописните старинни градчета на Хърватия, Австрия, Словения, Унгария, Германия, Гърция, Турция той нахвърля своите сюжети. Позитивизма си Ивайло пренася и на платното.
Той не търси конкретика и разпознаваемост на рисувания обект, а изобразява своята емоция и преживяване. Свободната шпакла гони точно този момент и не позволява детайлите да отнемат импулса или да намалят неговата стремителност. В картините му оживява не точното място, а неговият дух, уловен и пресъздаден с чистата емоция на съзерцателя.

Print Friendly, PDF & Email