01.03.2024

Червеното небе, което наблюдавахме през ноември не било северно сияние

Списание Осем писа за странното красиво и плашещо червено сияние в небето над няколко държави през уикенда. Сега ви представяме още една версия за случилото се. Въпреки че повечето учени предположиха, че причината е Полярното сияние, вече се появиха и други трактовки. По-голямата част от червените и лилавите глобални небесни светлини всъщност са SAR и STEVE, пише iflscience.com

SAR означава Stable Auroral Red arcs, но името е само наполовина правилно. Въпреки че дъгите определено са червени, те не винаги са стабилни и се оказва, че не са от полярните сияния, въпреки че двете явления имат нещо общо.

Хората вероятно са виждали SAR

Хората вероятно са виждали SAR откакто човечеството се е разселило на по-високи географски ширини, но първият опит за научното им описание е направен едва през 1956 г. Тогава става ясно, че докато истинските полярни сияния включват заредени частици от Космоса, удрящи въздуха, SAR включват нагряване на горната част от атмосфера отдолу.

Объркването, довело до погрешното именуване, се е случило не само защото двете изглеждат донякъде еднакви, но защото и двете се случват по време на геомагнитни бури – когато „гейзери“ от слънчевата активност изсипват заредени частици върху нас.

Полярните сияния са причинени от частици, които пряко въздействат върху атмосферата. Цветовете са различни според газовете, които частиците поразяват. SAR се задействат от по-сложен процес. Геомагнитните бури добавят толкова много енергия към пръстеновидната електрическа система на Земята, която пренася електрически заряд около планетата, че някои от тях изтичат в горните слоеве на атмосферата и произвеждат подобно на полярното сияние червено сияние.

Както при полярните сияния, съвременните камери са в състояние да ги направят да изглеждат много по-ярки, отколкото ако се наблюдават с просто око.

„На 5 ноември пръстеновидният ток беше нагнетен за часове от геомагнитната буря, като енергията се разсейваше в тези SAR дъги“, каза Джеф Баумгарднър от Бостънския университет пред Space Weather.com „Това беше глобално събитие. Нашите камери регистрираха SAR дейност от Италия до Нова Зеландия.“

Освен червеното светлинно шоу на SAR, в небето се забелязваха и тесни лилави ленти, известни като STEVE. Това е акроним на Силно усилване на скоростта на топлинно излъчване.

Връзката между SAR r STEVE

Едва миналата година беше установена връзката между SAR и STEVE след анализ на поредица от снимки, направени през 2015 г. Те показаха SAR над Южния остров на Нова Зеландия, който се превръща в STEVE. Тази трансформация се наблюдава оттогава и в Северното полукълбо, но все още е слабо разбрано как са свързани.

И така, как да различите SAR или STEVE от истинско сияние? Колкото по-далеч сте от геомагнитен полюс, толкова по-вероятно е това, на което сте свидетел, да не е истинско сияние. (Освен ако не е червено екваториално сияние, но в момента няма много места, където то може да се наблюдава.) SAR ще бъде почти изключително червено, за разлика от многоцветното истинско сияние. STEVE може да комбинира лилаво, зелено и бяло, както и червено, въпреки че бялото най-често доминира. То изглежда като тясна искряща извивка през небето, а не като плътен театрален декор върху цялия небосвод.

Докато всички втрещени се взираха в невижданото явление, предизвикано от SAR и STEVE, Финландия се обля с истински полярни сияния.

Print Friendly, PDF & Email