19.04.2024

Чакат идеи и планове за развитие на 8-те общини в добричко

Чакаме идеи и планове за развитие от 8-те общини от област Добрич. Това обяви Галина Митева от КРИБ-Добрич на пресконференция в четвъртък, на която бе представена програмата „Добро управление“ на Европейския съюз.
Искаме да видим доколко 8-те общини са готови с идеи и планове за развитие. Трябва да се знае, че ако те не съответстват на териториалната стратегия за Североизтока, могат да бъдат променяни много трудно, обясни тя.
От своя страна Севдалина Колева, представител на община Тервел обясни, че Тервел и община Шабла приключиха проекти за интеграция и образоване на маргинализирани групи в региона. Имаме малък опит при изпълнението на интегрирани проекти.
Целта е да привлечем заинтересовани страни както и от бизнес организации, така и към неправителствени организации и заинтересовани лица.
Начина, по който ще извършим застъпническата дейност, е образователни мероприятия в детски градини и училища. Така децата ще могат да бъдат обучени на това какво е това компостиране и как могат да се използват хранителните отпадъци.
Работим с лица от маргинализираните групи и такива с ниски доходи. Те сами отгледждат храната си и така организират по-големи количества отпадъци. Ние се опитваме да ги обучим на това как да ги преработват и оползотворяват.
Следваща част е идентифициране на партньорства за инвестиции. Ще генерираме поне четири идеи за решаване на партньорства по линия енергийна ефективност и опазване на околната среда, добавив Севдалина Колева.
В настоящия проект ще се кандидатства по интегрираната териториална стратегия на Североизточния район. Новият момент тук е в ролята на медиите, каза още Галина Митева от КРИБ-Добрич. Всяка инициатива трябва да получи обществена подкрепа, категорична е тя.
В тази програма може да се вслючи всяко едно заинтересовано лице. Включително и една медия, посочи Митева.

Print Friendly, PDF & Email