09.12.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Цигарите поскъпват от 1 март, отстъпката за горивата остава до Нова година

Най-голямо ще е увеличението при нагреваемите тютюневи изделия – с 21%, а най-малко при класическите цигари – 5 на сто
Цигарите и тютюневите изделия ще поскъпнат от март догодина, а отстъпката за горивата от 25 стотинки остава до Нова година. Това предвиждат акцизният календар на Министерството на финансите, който депутатите приеха на първо четене през изменения на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) и .решение на правителството.
Промените са внесени от Министерския съвет и бяха одобрени на първо четене със 154 гласа „за“, 1 „против“ и 26 въздържали се, съобщи БТА. 
Най-голямо ще е увеличението при нагреваемите тютюневи изделия – с 21%, а най-малко при класическите цигари – 5 на сто. Според акцизния календар до 2026 година нагреваемите тютюневи изделия ще поскъпнат със 72%, цигарите с почти 20 на сто, а останалите тютюневи продукти – с 46%, съобщи БНТ. 
В мотивите към законопроекта се посочва, че е постъпило искане от бранша за въвеждане на акцизен календар за период от четири години напред, считано от 1 март 2023 г., с цел да се постигне балансирано увеличение на минималното акцизно облагане на цигарите и останалите свързани категории тютюневи изделия, включително електронните цигари, съдържащи никотин.
По този начин ще се постигне предвидимост на данъчната и регулаторната среда и ще се избегне рязко повишаване на акцизните ставки, както и нежелани последици за бизнеса, фиска и потребителите. Също така с приемането на предложението ще се въведат успешни европейски практики и ще се намали изоставането на страната ни спрямо останалите страни в ЕС и средните нива на акцизното облагане на цигарите, което е над 150 евро на хиляда къса към текущите в България 90 евро на хиляда къса, се посочва в мотивите към законопроекта.
В доклада на бюджетната комисия се отбелязва, че предлагането на малко по-високи нива на облагане е съобразено с разпоредбите на директивата за промяна на акцизната директива, която се очаква да бъде внесена от Европейската комисия на 8 декември 2022 г.
С измененията в ДОПК се въвеждат в българското законодателство и изискванията на европейска директива да се обменя автоматично информация, която се получава от цифровите платформи за търговците, които осъществяват дейност чрез тези платформи.
Депутатите решиха срокът за предложения между първо и второ четене на законопроекта да бъде съкратен на три дни.
До 31 декември включително ще се ползва отстъпката от 25 стотинки за литър при зареждане на гориво от бензиностанция. Това става ясно от решенията, гласувани на заседанието на кабинета вчера. 
За целта са одобрени допълнителни разходи в размер на 38 млн.лв.  
С допълнителните средства ще бъде осигурена непрекъсваемост на изпълнението на програмата за изплащане на компенсациите на физическите лица, крайни потребители на моторни горива, по мярката на правителството за 0,25 лв. компенсация за литър гориво при зареждане на бензиностанция. Това съобщават от правителствената пресслужба. И уточняват, че съгласно Закона за държавния бюджет за 2022 г., администрирането на компенсацията се извършва от Националната агенция за приходите в срок до 31 декември 2022 г. включително.
Средствата за отстъпката се очакваше да се изчерпат към първи декември. Това заяви в края на октомври служебният финансов министър Росица Велкова в “Интервюто в Новините на NOVA”. Тя определи мярката като “проблемна”, защото според ЕК тя нарушава Единния пазар. “Тази мярка се предлага само за български транспортни средства. Ние сме защитили, че тази мярка не нарушава Единния пазар”, обясни тя. Служебният кабинет ще предложи законопроект, подобен на този, който ЕС внесе за “данък върху свръхпечалбата”. “Би могло да се търси подкрепа по тази линия, а не през мярката 25 стотинки”, посочи тогава Велкова.

Print Friendly, PDF & Email