24.07.2024

Цените на пазара в Шумен остават високи

Спад в цените на някои основни зеленчуци в страната отчитат вече втора седмица от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Този факт усети ли се на шуменския кооперативен пазар коментират потребители.
По данни на борсовата комисия оранжерийните краставици поевтиняват до 1,75 лева за килограм, доматите са по около 3,20, а морковите падат до 1 лев. На шуменския пазар обаче цените са далеч над тези в страната.
На стоковите борси зелените чушки се търгуват за 1,50 лв., а червените чушки до 1,99 лв. Зелето поевтинява и струва 0,98 лв. за килограм. Екип на Телевизия Шумен провери цените на шуменския кооперативен пазар. Румена Петрова е пенсиониран учител, за нея тези цени са твърде високи.
”Лишаваме се, ето вижте – купих си праз и малко грозденце. Лишавам се от мандарини, от много работи се лишавам, от всичко се лишавам. – Туршийки направихте ли тази година? – Само малко домати направих. Така на салатка да си правим, в ядене да слагаме. Друго не мога да си позволя да направя. Много е скъпо, моето момиче”, каза Румена Петрова.
Цените, които не са се повлияли все още от поевтиняването в страната, на плодовете и зеленчуците са високи не само за пенсионерите.
Цените обаче и на производители и на търговци на пазара са еднакви. И двете групи неофициално споделят, че натъкмяват цените, не според направените разходите, а съобразени с конкуренцията.

Print Friendly, PDF & Email