02.12.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Целта ми е да върна нормалността в политическите отношения

Кандидатът за вицепрезидент полк. Невяна Митева отбеляза, че е решила да се включи, защото вярва, че е дошло време за обединение
Моята цел е да върна нормалността в политическите отношения, да помогна за обединението на всички българи и, както е казано в Конституцията, за единството на нацията. Това заяви вчера кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков, който приветства членовете на Инициативния комитет, който го издига, и им благодари за подкрепата, предаде БТА.
Той посочи, че не е партиен кандидат и партиен член, и очаква подкрепата на всички граждани, които припознаят в нуждата от това да си протегнем ръце спасение от сегашната ситуация. По думите му е нужна нова национална кауза и национален идеал. Той посочи, че не е избрал полк. Митева за кандидат за вицепрезидент затова, че е военнослужещ, че има чин, а като жена с кауза, която се бори за правата на хората.
„Няма да водим компроматна война, надявам се кампанията ни да е позитивна“, заяви още проф. Герджиков и акцентира върху слогана на кампанията „Наистина обединени“.
Кандидатът за вицепрезидент полк. Невяна Митева отбеляза, че е взела решение да се включи, защото вярва, че е дошло време за обединение, истинско, и то зависи от всички нас. Добротворчеството ще бъде първостепенна кауза за мен, заяви тя.
Председателят на Инициативния комитет Радомир Чолаков
описа кандидатите като хора, които се ползват с авторитет в професионалните си общности и „с които ще се гордеем, когато представят България“. Той отбеляза, че от нас зависи какво ще пише в учебниците по история след изборите. Чолаков посочи, че днес тук присъстват част от членовете на Инициативния комитет. Поводът, който ни е събрал днес, е акт на съзидание, отбеляза той.
По-рано вчера членовете на Инициативния комитет, който издига проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева за независими кандидати за президент и вицепрезидент, се събраха в зала 6 на НДК за представянето на кандидатпрезидентската двойка.
В Инициативния комитет влизат представители на различни сфери на обществения живот в страната – около 70 души. Председател на инициативния комитет е Радомир Чолаков, народен представител от ГЕРБ-СДС в 45-то и 46-то Народно събрание, а заместник-председател – проф. Николай Овчаров. В комитета влизат ректори на осем висши училища, кметовете на Велико Търново, Бургас и София, бившият министър на образованието и науката и депутат от ГЕРБ-СДС Красимир Вълчев, представители на образованието, науката и културата.
Проф. Николай Овчаров коментира пред журналисти,
че подкрепя кандидатпрезидентската двойка, защото в нея има действащ ректор, защото уважава проф. Анастас Герджиков и смята, че ще може да направи едно умиротворение в обществото. „Той е добър, ярък представител на дясното, към което и аз смятам, че съм, така че смятам, че това е една много добра кандидатура“, допълни проф. Овчаров.
Красимир Вълчев коментира, че амбициите на проф. Анастас Герджиков са да бъде обединител на нацията, от което имаме нужда. „Очевидно политиките на омраза, на разделение, не дават друг резултат, освен фрагментация на обществото“, посочи той. Вълчев каза, че проф. Герджиков е приел подкрепата на ГЕРБ, но решението първоначално да се кандидатира за президент е изцяло негово.
Певицата Милена Славова каза, че подкрепя проф. Герджиков, защото смята, че България има нужда от човек, доказал себе си в сферата на културата години наред, ерудиран и образован.
„България има нужда от спокойствие в момента и обединение“, заяви и директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов.
Сред членовете на комитета за издигане на ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Герджиков за президент и на полк. Митева – за вицепрезидент, са още Богдана Карадочева, Валя Балканска, проф. Боян Биолчев, проф. Милена Стефанова, проф. Румяна Коларова, Николо Коцев, Теодосий Спасов, олимпийската шампионка Стойка Кръстева, Михаил Белчев, Нидал Алгафари, Тони Димитрова, Тончо Токмакчиев, Филип Аврамов, Харалан Александров.

Print Friendly, PDF & Email