27.05.2024

Художествената галерия в Добрич получи дарение на творби на скулптора Асен Попов

Днес от 11 ч. в Художествената галерия в Добрич ще бъде представено дарение на творби на скулптора Асен Попов от дъщерята на художника – Елена Попова, и нейния съпруг Любен Бойков. Произведенията представляват бронзови портрети на Васил Левски, три мъжки портрета, скулптурата „Добруджанска майка“, „Добруджанско плодородие“ и допълват сбирката от творби на Асен Попов във фонда на галерията в Добрич.
Скулпторът и художник Асен Борисов Попов (1925-2008) е роден в Добрич. Завършва националналната художествена академия „Николай Павлович” през 1959 г. при проф. Любомир Далчев, специалност „Монументална скулптура”.
Асен Попов работи предимно портрети и монументална скулптура. По-голямата част от творчеството му е свързано с Добруджа и нейната история – от Шабла до Дуранкулак, от Калиакра до Стожер и от Ген. Тошево до Добрич и Балчик. „Добруджанец в кръвта си, минал през борбите за освобождение на Добруджа, през дългия си и активен творчески път не престава да носи тази своя принадлежност“, казва за него дъщеря му.
Автор е на редица монументални композиции – „Отечествената война“ (1968 г.) с колектив в Добрич, Паметник на Дуранкулашкия бунт (1970) в с. Дуранкулак, релефната композиция „Добротица“ (1968) на нос Калиакра, паметниците на Стефан Караджа, Йордан Йовков, Адриана Будевска и др. в Добрич, Паметника на свободата в с. Стожер, паметниците на Йордан Йовков (1959) и на ген. Стефан Тошев в гр. Генерал Тошево, на Дора Габе в с. Дъбовик и др.
Изложбата с дарените творби на Асен Попов и скулптурите от фонда на Художествената галерия в Добрич ще бъдат експонирани в зала 5 до 17 октомври 2023 г.Екипът на Художествената галерия изказва своята благодарност към близките на художника за щедрия жест.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email