18.06.2024

Хиляди израелци излязоха на протест с искане правителството на Нетаняху да освободи заложниците

Хиляди израелци излязоха на протести с искане правителството на премиера Бенямин Нетаняху направи повече за освобождаване на заложниците, отвлечени от палестинската ислямистка групировка „Хамас“, предаде ДПА.
Роднини на похитените в събота се включиха в митинг в Тел Авив под мотото „120 дни под земята“.
Пред протестиращите говори 15-годишно момче, чийто братовчед е бил отвлечен на 7 октомври. То се обърна към премиера Бенямин Нетаняху с думите: „Биби, моля те, върни ги у дома на всяка цена“, предаде израелският в. „Хаарец“.
Участниците в друга демонстрация в Тел Авив поискаха оставката на Нетаняху и предизвикването на предсрочни избори.
Нетаняху оглавява коалиционно правителство от крайнодесни и ултрарелигиозни партии, припомня ДПА. Лидерите на политическите сили в кабинета му заплашиха, че ще разтурят управляващата коалиция, ако Нетаняху направи отстъпки пред „Хамас“.
Около 1000 демонстранти се събраха и в Йерусалим. Протести имаше също и в Хайфа, Беершеба, както и пред частния дом на Нетаняху в Кесария.
В момента САЩ, Египет и Катар полагат усилия за постигане на ново споразумение между Израел и „Хамас“ за освобождаване на заложници. Появиха се съобщения, че израелските преговарящи са приели предложение, което предвижда постепенното освобождаване на пленени в замяна на по-дългосрочно прекратяване на огъня и освобождаване на палестински затворници, отбелязва ДПА. Сега се очаква позицията на „Хамас“ по въпросното предложение.
Израелската армия се сражава с „Хамас“ в ивицата Газа от 7 октомври, когато ислямистката групировка предприе кървава атака срещу Южен Израел, при която бяха убити около 1200 души, а близо 250 бяха отвлечени.
Контролираните от „Хамас“ здравни власти в анклава заявиха, че от началото на войната са загинали най-малко 27 238 палестинци, а 66 452 са били ранени.
Данните не могат да бъдат проверени по независим път, но ООН и други наблюдатели ги смятат за достоверни, отбелязва ДПА.

Print Friendly, PDF & Email