29.11.2023

Хванаха 55 кила кокаин в автомобил на посолството на южноамериканска държава, излязъл от България

Митническите власти на ГКПП „Капъкуле“ са заловили близо 55 кг кокаин в автомобил, принадлежащ на посолството на южноамериканска държава в София, предаде БТА.
По информация на Анадолската агенция автомобилът с дипломатически номер пристигнал на „Капъкуле“ откъм българския граничен пункт „Капитан Андреево“.
Турските митнически служители се усъмнили и подложили автомобила на проверка. При проверката намерили в автомобила кокаина, който бил разпределен в 52 пакета, укрити на различни места.
Шофьорът и лицето, което пътувало в колата, са задържани от съд в Одрин по обвинение за трафик на наркотици. Самоличността им не се разкрива.
Няколко държави са замесени в случая със задържаните над 50 кг наркотици в дипломатически автомобил на границата между България и Турция.
Това каза директорът на отдела за борба с наркотрафика в Агенция „Митници“ Стефан Бакалов. Той посочи, че няма как в момента да бъдат изнасяни повече детайли заради разследването:
„Наркотрафикантите са изключително изобретателни. Търсят невероятни начини за трафикиране на наркотични вещества. Чрез дипломатически пратки това не е прецедент. Случвало се е.
Имали сме доста успехи. Визирам две операции на колегите от ГДБОП в близкото минало, където два пъти разбиха канал за трафик на синтетични наркотици от различни дипломатически представителства, но случаят в момента е много комплициран.
Замесени са няколко държави, така че не мога да коментирам“.
Бакалов уточни още, че в момента у нас се продава марихуана, която е генно модифицирана, и е в пъти по-силна:
„Марихуаната, която се разпространява по улиците, е генно модифицирана. Тя е в пъти по-мощна от тази марихуана, която се е пушела преди пет-шест години дори. Отгоре на всичко част от марихуаната се пръска със синтетика, което наистина е смъртоносно.
Ако навремето хората са се напушвали и само са изпадали в някаква еуфория и постепенно са натрупвали вид зависимост, в днешно време марихуаната е смъртоносна дори и само при първата употреба“, посочи Стефан Бакалов.

Print Friendly, PDF & Email