18.06.2024

„Хамас“ иска да обсъди прекратяване на огъня, въпреки че Израел отхвърля предложението

Хамас“ все още иска да обсъди прекратяване на огъня, въпреки че Израел отхвърли първоначалното предложение, заяви представител на радикалната групировка.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече условията, които постави „Хамас“ „странни“ и обеща да продължи с военни действия до „пълна победа“.

В Кайро се очакват разговори между делегация на „Хамас“ с египетски посредници, а след това в преговорите трябва да се включат и дипломати от Катар.

Според представител на „Хамас“ преговорите ще се водят индиректно в няколко кръга. Базираният в Газа палестински източник допълни, че преговорите в Кайро ще се съсредоточат върху първата фаза на предложеното прекратяване на огъня, което ще продължи „около шест седмици“. През това време ще се водят разговори за размяна на заложници срещу палестински жени и деца, държани в израелски затвори.

В края на петата си обиколка в Близкия изток от началото на войната в Ивицата Газа американският държавен секретар Антъни Блинкън се срещна с израелския премиер Бенямин Нетаняху в опит да постигне сделка. Той призова Израел да смекчи реториката си.

Print Friendly, PDF & Email