18.06.2024

„Хамас“ заяви, че ще освободи заложницитесамо ако се спре агресията в ивицата Газа

По този начин ислямистката групировка е останала на твърдата си позиция и след разговорите между Израел и представители на Катар и Египет в Париж

Радикалното палестинско движение „Хамас“ изключи възможността за освобождаване на заложниците, докато не получи гаранции за прекратяване на израелското настъпление в ивицата Газа и оттегляне на всички израелски въоръжени сили от анклава, предаде Ройтерс. Агенцията уточни, че по този начин ислямистката групировка е останала на твърдата си позиция и след разговорите между Израел и представители на Катар и Египет.

„Изходът от срещата в Париж зависи от съгласието на окупаторите (Израел) да прекратят всеобхватната си агресия в ивицата Газа“, заяви за Ройтерс високопоставеният представител на „Хамас“ Сами Абу Зухри.

Ройтерс посочва, че за момента не е ясно дали ако това условие бъде изпълнено, „Хамас“ ще освободи всички или някои от 123-мата заложници, които според Израел все още се намират в плен на ислямистите в Газа. „Хамас“ вече заяви, че ще освободи израелските заложници, само ако Израел пусне на свобода хилядите палестинци, държани в неговите затвори от съображения за сигурност.

Пожелал анонимност палестински представител, който е запознат с преговорите, казва за Ройтерс, че за да подпише анекс към споразумението за примирие от ноември, в рамките на което тогава освободи десетки заложници, „Хамас“ иска Израел да се съгласи на край на войната и изтегляне на всичките си военни части от ивицата Газа. Източникът уточнява, че не е задължително условията да бъдат изпълнени незабавно.

Евентуалното споразумение трябва да бъде одобрено от Катар, Египет и САЩ, допълва палестинският представител пред Ройтерс. Тези страни изпратиха във френската столица свои представители за преговорите с висши служители на израелското разузнаване.

Междувременно Ройтерс предаде, позовавайки се на съобщение на израелската армия от вчера, че през последното денонощие израелските сили са убити десетки палестински бойци из цялата ивица Газа. В това число влизат четирима души, които са подготвяли засада на израелски части в близост до болницата „Ал Амал“ в южната част на град Хан Юнис.

Print Friendly, PDF & Email