19.06.2024

Френските фермери се заканиха да „обсадят“ Париж

Френски фермери се заканиха следващата седмица да организират „обсада“ на Париж, за да принудят правителството да изпълни исканията им.

Според съобщението в понеделник следобед земеделците от околностите на френската столица, които членуват в два от големите профсъюзи, ще започнат протестните си действия без определен краен срок. Предвижда се всички главни пътища към града да бъдат окупирани.

Съобщението за новия протест дойде въпреки обещанията на премиера Габриел Атал за отстъпки от страна на властите. Сред тях са запазвaнето на данъчните облекчения на дизела за селскостопански машини и създаването на спешен фонд за финансиране на фермерите, които имат проблеми с болести по животните.

Арно Русо – представител на един от двата основни земеделски профсъюза – обаче каза, че това не е достатъчно и са необходими още мерки.

Земеделските протести във Франция са заради нелоялната конкуренция от други страни, ограничаващи разпоредби, свързани с околната среда и намаляващите данъчни облекчения за дизела.

Print Friendly, PDF & Email