31.05.2024

Финландския президент предупреди, че има риск от използване на ядрено оръжие в Украйна

Финландският президент Саули Нийнистьо предупреди Европа да бъде предпазлива по отношение на риска от ескалация и тотална руска война срещу Украйна.

Нийнистьо смята, че войната срещу Украйна ще продължи дълго и въпреки че руското нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. е било „сигнал за събуждане“ за Европа и НАТО, този факт сега постепенно се забравя.

„Намираме се в много деликатна ситуация. Дори малки неща могат да променят нещата много и за съжаление към по-лошо. Това е рискът от такива големи войни. Рискът, че могат да бъдат използвани ядрени оръжия, е огромен“, заяви Нийнистьо в интервю за „Ню Йорк Таймс“.

Той също така се застъпва за предпазлива политика на държави като САЩ и Германия при снабдяването на Украйна с някои видове оръжия, главно за нападения срещу окупирания от Русия Крим.

„Има разлика между тези, които носят отговорност, и тези, които не я носят… Искам само да отбележа, че ако една голяма война ескалира, тя ще бъде световна война, така че ядреният риск очевидно става по-голям“, каза финландският президент.

Print Friendly, PDF & Email