28.05.2024

Филмът „Навални“ с журналиста Христо Грозев спечели „Оскар“ за документален филм

Кремъл заяви, че присъждането на награда “Оскар“ на документалния филм за хвърления в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални показва „определен елемент на политизиране“
В категорията пълнометражен документален филм „Оскар“ беше присъден на филма „Навални“, в чието създаване участва българският разследващ журналист Христо Грозев.
„Дължим много на Христо Грозев, Христо ти рискува толкова много и направи толкова много за този филм. Блогадарим и на Алексей Навални и семейството му”, каза режисьорът Даниел Роър.
Съпругата на Навални – Юлия благодари на Академията и заяви, че съпругът й е в затвора заради битката му за демокрация в Русия с „омразния режим на Путин”.
Кремъл заяви вчера, че присъждането на награда “Оскар“ на документалния филм за хвърления в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални показва „определен елемент на политизиране“ от страна на Холивуд, съобщи Ройтерс.
„Навални“, който вчера спечели наградата „Оскар“ за най-добър документален филм, показва как критикът на Кремъл се възстановява в Германия, след като беше отровен с нервнопаралитично вещество в Сибир през 2020 г., и работи с разследващия новинарски сайт Белингкат (Bellingcat) за откриване на извършителите.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че не е гледал филма. „Смея да предположа, че, разбира се, има известен елемент на политизиране на темата“, добави в същото време той.
Той заяви, че Холивуд не е чужд на политиката, „но не мога да говоря за никакви кинематографични достойнства на този филм, защото не съм запознат с него.“
Във филма Навални посочва отговорността на екип от агенти на Федералната служба за сигурност за отравянето си. Русия отрича да се е опитала да го убие, припомня Ройтерс.
Навални отдавна е трън в очите на президента Владимир Путин, който се старае да не споменава името му публично. В момента той излежава комбинирана присъда от 11 години и половина затвор с висока степен на сигурност за измама и неуважение към съда – обвинения, които според него са скалъпени, за да му бъде запушена устата.
Двете деца на Навални и неговата съпруга Юлия присъстваха на церемонията в Лос Анджелис и се присъединиха към режисьора на филма на сцената, за да приемат наградата, отбелязва изданието „Политико“.
„Съпругът ми е в затвора само за това, че казва истината, съпругът ми е в затвора само за това, че защитава демокрацията“, каза Юлия Навална. „Алексей, мечтая за деня, в който ти ще бъдеш свободен, и нашата страна ще бъде свободна. Бъди силен, любов моя“, обърна се тя към свой съпруг.

Print Friendly, PDF & Email