04.10.2023

Фест „Умея и ще успея“ събира на центъра на Добрич 3 висши и 9 професионални училища с ученици

Фест „Умея и ще успея“ събира на центъра на Добрич три висши училища от областта, девет професионални училища, център „Европа Директно”, дирекция „Бюро по труда“ и центрове за професионално обучение на 10 май от 15:30 до 17:30 ч.
Областният информационен център /ОИЦ/, организатор на събитието, е подготвил разнообразни информационни материали, игри и викторина с награди. На щанда всеки ще получи информация за възможностите за финансиране с европейски средства, ще се запознае с дейността на информационния център и как с финансирането от ЕС може да развие желаните умения.
Учениците от професионалните училища от общините град Добрич, Генерал Тошево и Тервел ще представят по разнообразен начин възможностите за обучение и придобиването на квалификация, които ще помогнат на младежите да придобият подходящите умения за успешна реализация на трудовия пазар. Също така ще споделят за изпълнените проекти, финансирани с европейски средства, които са допринесли за придобиване на знания и умения сред учащите.
Всички желаещи да продължат образованието си ще имат възможност от близо да се запознаят със специалностите, предлагани от Колеж-Добрич, към шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, Добруджанския технологичен колеж-Добрич към Техническия университет – Варна, и Висше училище по мениджмънт.
Чрез брошури и информационни материали центърът „Европа Директно Добрич” ще представи политиките и приоритетите на Европейския съюз в сферата на образованието, обучението и новите умения пред широката общественост.
Експертите от Бюрото по труда чрез националната EURES мрежа ще информират за актуални и предстоящи мерки, свързани с насърчаване на заетостта и развитието на умения, както и за реализация на пазара на труда.
Инициативата ще приключи същия ден в Младежкия център от 18 часа с безплатен концерт на живо на Георги Костадинов от Добрич с атрактивен бенд, станал любимец на публиката след участието си в популярен телевизионен музикален формат. Преди концерта официално ще бъдат обявени и наградени трите видеоклипа, победилите в онлайн видео конкурса „Умея и ще успея“, организиран от ОИЦ-Добрич.
Събитието е част от общата кампания на мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на кохезионната политика на Европейския съюз и цели да популяризира възможностите за професионално образование и обучение в област Добрич. С мероприятието ще бъде отбелязана и Европейската година на уменията 2023 г. ДТ

Print Friendly, PDF & Email