19.06.2024

Фермерите се заканиха да пренесат протеста си в София

Фермерите ще излязат на протест в столицата идната седмица, ако не бъде постигната договореност с правителството за подпомагането на критичните сектори в размера на финансиране от последните две години. Това заявиха и от двете аграрни камари, които се обединиха на протеста в великотърновското село Шереметя при блокадата на пътя София – Варна. Фермери блокираха кръговото кръстовище край село Труд.

Българската аграрна камара отново ще се яви самостоятелно на преговорите утре при премиера Денков и очаква да бъдат постигнати взаимни компромиси и от двете страни, заяви на протеста с пътна блокада при село Шереметя Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация и член на ръководството на Аграрната камара. За какво няма да има компромис.

„Чувствителните сектори трябва да получат същото, което са получили 2023 г. Нас не ни интересува общия бюджет, до колкото всеки земеделски производител по места го интересува каква му е ставката за стопанството“, коментира Караколев.

От Агрохранителната камара продължават да искат оставката на земеделския министър Кирил Вътев. Част от исканията ни съвпадат с тези на Аграрната камара, заяви Цанко Цанев от алтернативната браншова организация.

„Само че нашите членове са изгубили доверие вече, че ще ни се случат нещата, че ще си получим субсидиите“, посочи той.

Освен кладите с палене на вълна, кошери и ковчег, на пътната блокада в Шереметя вчера бяха изсипани ябълки и зелки.

„Отношението към труда ни и изобщо на държавата ни като уж сектор за подпомагане е коренно различно от това, което би трябвало да бъде. Не виждам със сегашната политика въобще както е насочена да оцелее в този сектор“, коментираха протестиращи.

За развитието на протестите Симеон Караколев от Аграрната камара посочи:

„Опцията е до края на седмицата да протестираме по места, евентуално от началото на следващата седмица, ако няма изпълнение, идваме в София“.

Около 100  производители на зърно и оранжерийни зеленчуци блокираха подстъпа към АМ“ Тракия“ в района на село Сарая и ще останат там до 14 ч.

Трети ден зърнопроизводители протестират край Хасково. Селскостопанска техника е блокирала движението на пътя Хасково- Димитровград и към  Свиленград и Пловдив.

Над 200 фермери от пловдивско с  повече от 130 трактори и друга селскостопанска техника втори час са на пътя Пловдив – Карлово. Те блокираха кръговото кръстовище край село Труд за трети ден , готвят отново  и шествие до Пловдив.

Освен зърнопроизводители, тук са представители на други браншове – животновъдство, овощарство, зеленчукопроизводство, има и пчелари и лозари от региона. Продължаваме протестите, казаха те, защото искаме гаранция, че законодателните промени , за които настояваме, ще се случат и че всички в сектора ще работят в една регулирана среда, която да им осигурява сигурност.

Във връзка с вчерашните преговори, приключили без резултат, те подчертаха , че и опростената справка за разходи , за да се получи подпомагане, вместо исканата преди това декларация ще затрудни дребните производители.

„Всичко това нещо, което го искаме като спешна помощ е с цел да може да се влезне. Хора, които сме излезли на протест сме се обединили да подпомогнем на по-малките земеделци, по-неустойчивите ферми, тъй като те претърпяха и най-големите загуби. Няма нищо конкретно, което да е договорено и да има съгласие по него към тоя момент“, казаха протестиращи.

Print Friendly, PDF & Email