18.04.2024

Фаворитите САЩ и Сърбия се озоваха в една група на Олимпиадата

Олимпийският баскетболен турнир в Париж е едно от най-очакваните събития в спорта тази година, като още в първата му фаза ще гледаме сблъсък между два от фаворитите – САЩ и Сърбия. Това стана ясно след тегленето на жребия за групите на надпреварата във френската столица.
Американци и сърби попаднаха в група „С“, където нещастието да бъдат изтеглени имаха и дебютантите от Южен Судан, които на миналогодишното световно първенство освен правото на участие на Олимпиада, спечелиха и сърцата на неутралните фенове със себераздаването си. Четвъртият тим в тази група ще бъде този, който си спечели олимпийска виза от квалификационния турнир в Пуерто Рико.
В Сан Хуан за място в Париж ще спорят домакините, които заедно с Литва и Италия са фаворити, а останалите участници са Мексико, Кот Д’Ивоар и Бахрейн.
Очаква се както америкаци, така и сърби да са с най-доброто на Игрите в Париж, като за янките, които преследват пета поредна олимпийска титла, готовност да играят заявиха едни от най-големите в спорта – ЛеБрон Джеймс, Стеф Къри, Кевин Дюрант и Джейсън Тейтъм, както и Джоел Ембийд, сдобил се наскоро с американски паспорт.
За последно Щатите и Сърбия бяха в една група на Игрите в Рио през 2016 година. Тогава американската звездна селекция надви „плавите“ с 94:91, а после ги разби с 96:66 в спора за титлата.
В група „А“ са сребърните медалисти от последаната Олимпиада – Австралия, както и световните вицешампиони от Канада. Два отбора, изпълнени с доста играчи от НБА, като компания ще им правят победителите от квалифиакциите в Гърция и Испания. В Пирея участниците са домакините, воедни от Янис Адетокумбо, Словения на Лука Дончич, а също така и Хърватия, Нова Зеландия, Египет и Доминиканската република.
Във Валенсия испанците ще преследват класиране в конкуренцията на Ангола, Ливан, Финландия, Полша и Бахамите.
Група „В“ събира на едно място два традиционно силни европейски тима – световните шампиони от Германия, Франция, а също и Япония. Последният участник тук ще дойде от квалификацията в Латвия, а там ще играят домакините, Грузия, Черна гора, Филипините, Камерун и Бразилия.
Олимпийският баскетболен турнир ще се проведе между 27 юли и 10 август. Напред към следващата фаза продължават първите два тима от всяка от трите групи, както и двата най-добри трети отбора.

Print Friendly, PDF & Email