18.07.2024

Училището за бременни подготвя безплатно бъдещи родители

Седемдесет и седма група поред сформират в Училището за бременни в Комплекса за социални услуги в Шумен. Близо 1 000 са вече обучените родители, пожелали да посрещнат подготвени своята рожба. Поредната група за 18-те години от своето съществуване посреща Училището за бременни в Шумен на 18 януари.
“Това е услуга, която ние предоставяме изключително безплатно. Много се радваме, че тя е припозната от бъдещите родители като значима за тях. Заявление се попълва на първа среща, тук в Комплекса за социални услуги, като преди това очакваме да се свържат с нас и да заявят желанието си за участие в групата. Участват бъдещи родители, както бременни майки, така и техните партньори – съпрузи и съжители”, каза Диана Нинчева, ръководител на програми в КСУДС – Шумен.
В последните години в обучението за родители вземат участие все повече бъдещи татковци, които осъзнават, че имат огромно значение в живота на бъдещата майка, а впоследствие и в успешното развитие на своята рожба.
“Училището за бременни съдържа девет теми. Нямаме капацитет, можем да включим между 10 и 15 бъдещи родители. Групата продължава месец и половина, в рамките на до два месеца. Всъщност преминава една група, в която обхващаме всички важни въпроси, които вълнуват бременната жена и майка”, поясни Диана Нинчева.
Бъдещите родители посещават родилното отделение, разговарят с неонатолози за грижите за новороденото, подготвят се за изграждането на емоционалната връзка на майката с бебето, и обучението за предстоящото кърмене, като етап от такава връзка. Застъпена е и темата за стволовите клетки и тяхната важност, а също така психолози и рехабилитатори обучават мама и тати за останалите важни нужди на новия човек.

Print Friendly, PDF & Email