09.12.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Училища и детски градини ще се топлят на ток, заради спирането на газа

Вместо 3 дни, профилактиката ще бъде 24 часа
8 училища в Добрич минават на дистационно обучение за няколко дни, заради профилактика и преглед на преносно газопроводно отклонение за града, съобщават от Регионалното управление на образованието. За три дни онлайн обучение ще се извършва в училище „Димитър Талев“, езикова гимназия „Гео Милев“ и финасово-стопанска гимназия „Васил Левски“. На дистанционно обучение за два дни – 24 и 25 ноември, преминават училищата „Стефан Караджа“, „Христо Ботев“, „Любен Каравелов“, професионална гимназия по аграрно стопанство и частна профилирана гимназия „Райко Цончев“.
„За това има издадена заповед на министъра на образованието.В останалите училища в град Добрич заради спрения газ се учи при намалени учебни часове, а където има възможност се ползва алтернативно гориво за отопление”, каза началникът на регионалното управление Светлана Василева. Тя уточни, че с алтернативно гориво до петък ще се отоплява училище „Петко Р. Славейков“. В останалите учебни заведения се учи при намалени учебни часове.
„Детските градини в Добрич са 11 в 17 сгради. Заради профилактиката на газовото отклонение, 16 сгради ще се отопляват на ток и ще бъдат създадени обединени групи. В трите детски ясли, които са в 6 сгради, отоплението ще е пак на ток и отново ще има обединени групи” – каза зам.-кметът д-р Емилия Баева.
Добрич ще бъде със спряно газоподаване от вчера до 25 ноември.Причината е извършване на периодичен технически преглед с изпитване на якост и плътност на преносно газопроводно отклонение за град Добрич, заради което преносният оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД ще преустанови подаването на природен газ за периода от 11:00 часа днес до 11:00 часа на 25 ноември, в изходна точка от газопреносната мрежа C003 – АГРС Добрич, и съответно ще бъде спряно газоподаването към потребителите на природен газ в Добрич.
От „Аресгаз“ отправят молба към своите потребители да организират безопасното преминаване към резервно гориво или спиране на съоръженията за периода на спиране на газоподаването.След приключване на дейностите екипите на дружеството поетапно ще възстановят газоподаването към всички клиенти.
Спирането на газоподаването в град Добрич, ще бъде само 24 часа, се казва в съобщение до медиите от народния представител от „Демократична България“ Албена Симеонова. В него е посочено, че след проведени десетки разговори на Симеонова с „Аресгаз“, Булгартрансгаз, Държавна инспекция по технически надзор – Варна и София, и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), е постигнато преразглеждане на дните, в които Добрич ще остане без газ.В резултат на безотказно настояване от страна на Симеонова, както и със съдействието на Божидар Радев – юрист от листата на ДБ, г-н Маринов, изпълнителен директор на Булгартрансгаз, прие аргументите и разпореди спирането на газа да стане в сряда, но да продължи само 24 часа, се казва в съобщението.
Спирането на газа, предварително обявено в града, се налага веднъж на 10 години за профилактика на преносните и разпределителните газопроводи и на съоръженията, инсталациите и уредите за природен газ (НУБЕПРГСИУПГ). Било е предвидено за м. юли, но Булгартрансгаз са променили датите за ноември, без да се съобразят работните дни и сезонните температури.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email