18.07.2024

Учени разкриха научните цели и оборудване на китайската сонда за вода и лед до Луната през 2026 г.

Китайски учени в областта на космонавтиката разкриха в статия научните цели и оборудването, монтирано на сондата „Чанъе-7“, която ще изследва водния лед в сенчеста котловина близо до Южния полюс на Луната, съобщи Синхуа, цитирана от БТА.
Китай планира да изстреля сондата „Чанъе-6“, която да кацне на Луната през първата половина на 2024 г., за да събере проби от обратната страна на Луната, и да изпрати сондата „Чанъе-7“ около 2026 г., за да осъществи проучване на ресурсите на Южния лунен полюс.
Сред обектите от научен интерес на мисията са водният лед и летливите компоненти в лунната почва, лунната морфология и състав, вътрешната структура и магнитните полета на Луната, ландшафтът на лунния Южен полюс, земната магнитна опашка и плазмена обвивка, както и измервателен експеримент в областта на лунно-земната интерферометрия с много дълга база (VLBI). Тези научни цели на китайската лунна мисия са посочени в обзорна статия, публикувана в списание National Science Review.
Изследователите от Националния център за космически науки към Китайската академия на науките и Китайския център за изследване на Луната и космическо инженерство посочват в статията, че изследователските платформи на мисията „Чанъе-7“ ще бъдат оборудвани с общо 18 полезни товара.
Експерименталното оборудване LOVEX (Lunar Orbit VLBI Experiment), скенерът GENA (Grid-based Energetic Neural Atom Imager) и екстремната ултравиолетова камера EUC (Extreme Ultraviolet Camera) ще бъдат монтирани на ретранслационен спътник на име „Цюецяо-2“ (Queqiao-2), който ще бъде изстрелян през първата половина на тази година.
Основната сонда „Чанъе-7“ се състои от орбитален модул, спускаем модул, луноход и летяща минисонда. Спускаемият апарат ще се приземи на осветения ръб на кратер в близост до Южния полюс на Луната заедно с лунохода и летящата минисонда, се посочва в документа.
Научното оборудване, което ще бъде инсталирано на основната сонда, включва камери, радари, анализатори на минерали и вода, спектрометри, магнитометри, сеизмограф и детектор за летливи вещества, се казва в доклада.
Мисията „Чанъе-7“ има за цел да изследва формирането и еволюцията на Луната, космическата среда и използването на ресурсите на място, което ще положи основите за създаването на дългосрочна лунна изследователска станция в бъдеще.

Print Friendly, PDF & Email