27.02.2024

Ученически клуб „Млад възрожденец“ е учреден в Ген.Тошево

Ученически клуб „Млад възрожденец“ е учреден в средно училище „Никола Й. Вапцаров“ в Ген. Тошево. Инициативата за основаване на подобни клубове в цялата страна е на неправителствената организация – общобългарския комитет „Васил Левски“ – София и нейния председател Васил Василев. Към момента такива клубове са учредени в над 100 населен места, а този в град Генерал Тошево е първият в област Добрич, съобщават от общината. На местно ниво идеята е реализирана от общински комитет „Васил Левски“ и неговият председател Георги Георгиев.

Плановете за появата на клуба се раждат за първи път по време на събитийната програма по повод 150-годишнината от смъртта на Васил Левски, която беше отбелязана през 2023 г. Сега година по-късно 12 ученици от V и VI клас на училище „Никола Й. Вапцаров“ станаха първите членове на клуба. 

„Надявам се с учредяването на клуб „Млад възрожденец“ да бъде запалена искрата на любовта към България. Искам тези деца, а след време и доста повече, да поемат по пътя на обществената дейности, следвайки заветите на Васил Левски. Вярвам, че идеите, в които ще се посветите чрез този клуб, наистина са значими,  за да живеем и ние, както е завещал Васил Левски, „в демократична република, всички заедно и равни с европейските народи“, заяви Георги Георгиев.

При учредяването децата от клуба получиха зелено-бели четнически калпачета със златен лъв, а надеждите са да бъдат осигурени и четнически униформи за всички. ДТ

Print Friendly, PDF & Email