30.05.2024

Ученици от Шумен, Смядово и Нови пазар премериха сили в състезание за защита при бедствия

Гасене на пожар Действия при наводнение Оказване на първа помощ Обезопасяване на помещение за химическа и биологическа защита Поставяне на противогаз В състезанието участваха 36 ученици Главен инспектор Красимир Колев
9 ученически отбора от Шумен, Смядово и Нови пазар мериха днес сили и умения в регионално състезание за защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации. Домакин е Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” с нейния нов учебен център на ул. „Строител“ в Шумен.
Състезанието включва тестова проверка на теоретичните знания и практическа проверка чрез състезателни игри в 4 учебни центъра – „Защита при бедствия”, „Защита при промишлени аварии, радиоактивно заразяване, химическо замърсяване и биологични агенти или други извънредни ситуации и катастрофи”, „Пожарна безопасност” и „Първа помощ”.
“Важно е децата да знаят мерките за пожарна безопасност, да знаят как да се предпазват при различни бедствия, които природата ни дава всеки ден. Важно е да могат да реагират адекватно при възникване на даден вид ситуация, да могат да бъдат полезни за себе си и за околните”, каза главен инспектор Красимир Колев, началник на шуменската Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”.
Всеки отбор се състои от четирима участници, ученици от 6. и 7. клас.
Община Шумен е представена от 5 отбора – от ІІ ОУ „Д-р Петър Берон”, VI ОУ „Еньо Марковски“, Обединено училище „Христо Ботев“ – с. Друмево, СУ „Сава Доброплодни” и СУ „Трайко Симеонов”. Община Смядово се включи с 3 отбора – СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, ОУ „Христо Ботев“ – с. Янково, ОУ „Васил Априлов“ – с. Риш, а Нови пазар със СУ „Васил Левски“.
„Това е заключителен етап от подготовката на децата, които се интересуват от това и са организирани в училищата. Отборът победител отива на национално състезание, което се организира от НСПБЗН“, обясни ст. комисар Колев.

Print Friendly, PDF & Email