19.06.2024

Ученици от училище „Отец Паисий“ в село Лозенец бяха с легендата за Банго Васил в областната управа

В навечерието на Василица – празник, тачен от ромския етнос, в Областна администрация гостуваха миналия петък ученици и техни преподаватели от основното училище „Отец Паисий“ в село Лозенец, община Крушари. Групата шестокласници представи легендата за Банго Васил, помогнал на ромите да преминат буйна река, след което пяха и танцуваха в духа на празника и обичая.
Областният управител Йрданка Костадинова и заместник областният управител Живко Желязков благодариха на средношколците, като им пожелаха да са здрави и да сбъдват мечтите си. Младите изпълнители получиха подарък – книга, събрала ученическо творчество от областен конкурс, посветен на певеца на Добруджа Йордан Йовков, който бе организиран от Регионалния исторически музей и протече под патронажа на областния управител.
Йорданка Костадинова поздрави и преподавателите на децата – Желязко Георгиев, директор на училището; Мая Андонова и Йорданка Александрова – учители, и медиаторът Марийка Стоянова, като им пожела да са здрави и да продължават все така всеотдайно да работят с децата и младите хора, да развиват талантите им и предават знанията и опита си.
„С изпълненията си внесохте настроение в ежедневието ни и ни усмихнахте”, каза Й. Костадинова на средношколците. Те от своя страна благодариха за гостоприемството и отправиха покана екипът на областния управител да гостува в училището на 1 март, когато ще представят традициите и легенди за Баба Марта. ДТ

Print Friendly, PDF & Email