06.12.2023

Ученици от Сърбия и Турция бяха гости на училище „Никола Й. Вапцаров“ по програма „Еразъм+”

Средно училище „Никола Й. Вапцаров“ в Ген. Тошево беше домакин на дейностите по проект „Steam For Climate Change-STEAM4CC“, които се реализират по програма „Еразъм+”. В рамките на петдневна визита гостуващи партньори на българското учебно заведение бяха още две училища – от град Бодрум (Турция) и град Власотинци (Сърбия).
Проектът е посветен на промените в климата, а темата на срещата в град Генерал Тошево беше свързана с възобновяемата енергия. Гостуващите ученици и техните преподаватели от Бодрум и Власотинци се включиха активно във всички събития от програмата. Тя беше разнообразна и включваше занятия в STEM-центърa в учебното заведение, разглеждане на забележителности в района, участие в семинари, арт-работилница, образователни състезания и други.
В рамките на посещението бяха посетени и разгледани градовете Генерал Тошево, Добрич и Каварна, село Красен и язовир „Дрян”, Регионалният исторически музей в областния център, нос Калиакра и ветрогенераторния парк „Свети Никола“.
Участниците посетиха и общинска администрация в град Генерал Тошево. Там те се запознаха с кметския екип и научиха от него повече подробности за историята на града и общината. По време на срещата учениците научиха по какъв начин общината се бори с климатичните промени, как и къде се използва възобновяема енергия и защо е толкова важно да се дава гласност на проблемите, свързани с променящата се природа и негативните последствия от това върху живота на всички. ДТ
В края на проекта всички участници в него създадоха уникален макет, пресъздаващ централната част на град Генерал Тошево, с всички ключови сгради и места в него.
Това е първата среща по проект „Steam For Climate Change-STEAM4CC“. Следващото събитие ще се проведе през месец март 2024 г. в град Власотинци, а заключителната среща ще бъде в Бодрум

Print Friendly, PDF & Email