09.12.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Урсула фон дер Лайен: Води се война за нашите ценности, война за нашето бъдеще

Украйна и Европа ще победят, заяви председателят на Европейската комисия в речта си за състоянието на Съюза
Никога досега този парламент не е дебатирал по състоянието на Съюза по време на война, която се води на европейска земя. Всички помним, че сутринта на 24 февруари Европа се събуди с нещо, което ни разтърси и показа колко страшно е лицето на злото и колко е брутална войната. Целият континент се изправи и показа солидарност. Бежанците намериха подслон, нашите улици се изпълниха с украински знамена. Това заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на речта за състоянието на Съюза.
Когато руските войски преминаха границата на Украйна, нашият отговор беше силен и единен, мисля, че можем да се гордеем с това. Ще имаме нужда от тази сила, защото времето пред нас няма да е лесно, подчерта още тя.
Това не е само война, която започнаха руснаците срещу Украйна, това е война за нашата енергия, за нашата икономика, за нашите ценности, това е война за нашето бъдеще. Става въпрос за война на автокрацията срещу демокрацията. Имаме необходимия кураж и солидарност – Путин ще се провали и Украйна и Европа ще победят, заяви председателят на Европейската комисия.
Фон дер Лайен също така подчерта и приноса на първата дама на Украйна – съпругата на Володимир Зеленски – Олена. „Видяхме първата дама как се изправи срещу съкрушена маса от майки и бащи и пуска балони в небето – по едно за всяко едно загинало дете. Тези звънчета ще звънят завинаги, невинните жертви ще останат в паметта ни. Дадохте кураж на цялата нация, дадохте глас на вашия народ, дадохте надежда на всички нас, искаме да благодарим на всички вас – слава на тази държава от украински герои, слава на Украйна!“, заяви тя. Самата Олена Зеленска присъства на речта, а преди това евродепутатите в залата я аплодираха с крака.
Тя подчерта, че санкциите срещу Русия ще останат, а солидарността на Европа с Украйна няма да бъде разклатена.
До момента Европа е дала над 90 милиарда евро финансова помощ, без да се взема предвид военната помощ, допълни тя и изтъкна, че възстановяването на Украйна ще отнеме огромни ресурси. „Украинските деца нямат класни стаи, в които да се върнат“, заяви председателят на ЕК.
Три четвърти от банковия сектор на Русия е изключен от международното банкиране, производството на автомобили спадна със 75% спрямо миналата година, „Аерофлот“ приземява самолети, защото няма части, руската войска вади чипове от хладилници и перални, за да поправя военните си машини, защото няма полупроводници. Руската промишленост е в развалини, изтъкна още Урсула. И допълни, че Кремъл е направил това с руската икономика.
„Това е цената на политиката на Путин за унищожение“, категорична беше председателят на Европейската комисия.
Фон дер Лайен се обърна към евродепутатите с думите, че има ценен урок за Европа от тази война. „Трябваше да се вслушаме в онези, които познават Путин – в Анна Политковскоя, в руските журналисти, в нашите приятели в Украйна, Молдова и Грузия, в опозицията в Беларус, в балтийските народи, в Полша и Централна и Източна Европа. Те ни казваха, че Путин няма да спре. Балтийските държави работиха много, за да са независими от Путин. Не знаеха, че това е свързано с разходи. Но зависимостта от Русия е на много по-голяма цена“, заяви тя и призова за диверсификация с доставчици от САЩ, Норвегия и т.н. По думите ѝ миналата година руският газ е бил 40% от внасяния в Европа газ, а момента е 9%, но уточни, че Русия продължава да манипулира европейския енергиен пазар – те предпочитат да изгарят газа, отколкото да го пращат в Европа спрямо действащите договори.
Фон дер Лайен предложи ЕС да осигури 100 милиона евро за възстановяването на украинските училища, разрушени от руския обстрел, да отпадне роумингът с Украйна и страната да получи безпрепятствен достъп до европейския единен пазар.

Print Friendly, PDF & Email