04.12.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Ураганен вятър връхлетя Черноморието

Поморие остана без ток, отнесени бяха яхти, човек падна зад борда, вятърът на места е бил със скорост 120 километра в час
Човек падна зад борда на яхта след буря и ураганен вятър, които връхлетяха Бургас, Айтос и Поморие в събота. Предприети бяха действия за спасяването му, като след това той бе изваден от морето.. Десет яхти са отнесени навътре в морето край Поморие, съобщи БНР.
Двайсетминутната буря със силен ураганен вятър нанесе много щети в Бургас, Айтос и Поморие. По информация на страницата Meteo Balkans, ураганният вятър е достигнал скорост в порядъка на 120 км/ч.
Над 100 са сигналите, постъпили в Областната управа за паднали дървета, отнесени покриви и ламарини.
В Регионалната служба за пожарна безопасност и защита на населението в Бургас също са постъпили над 50 сигнала за отнесени покриви и съборени дървета.
Семейство бе блокирано на остров Св. Иван край Созопол. Те са били на туристическа разходка там когато е започнала бурята.
Вчера остана частичното бедствено положение в Поморие заради бурята и проливния дъжд и градушка, които причиниха щети в района, съобщиха от общината. Има паднали електрически стълбове, билбордове, дървета, указателни табели, огради, преобърнати пейки. Без електричество все още са квартал „Каменар“ и село Лъка. Причината са паднали дървета върху външни електропроводи. Няма пострадали и бедстващи хора.
Над 1500 декара лозови масиви е унищожила бурята. Щетите за земеделските производители са 95 процента, а унищожената продукция е над 1 000 000 тона, според първоначални изчисления. Освен продукцията, унищожени са трайни насаждения и съпътстващите към тях конструкции.
Кметът на Поморие Иван Алексиев и областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова направиха оглед на поразени от бурята масиви.
„Призоваваме всички земеделски производители срочно да подадат своите заявления за обезщетения в общината, които ще бъдат изпратени в общинската служба „Земеделие“. Утре ще бъде сформирана междуведомствена комисия за оценка на щетите“, каза кметът Алексиев.
От EVN съобщиха, че Поморие в момента е на резервно захранване от подстанцията „Каблешково“. Причината е в прекъснатите далекопроводи и спирането на работата на подстанцията „Хоризонт“.
„Направихме всичко възможно да възстановим захранването на града още снощи, но ситуацията е изключително сложна. Ако не се възстанови работата на подстанцията „Хоризонт“ в най-кратки срокове, зимният отоплителен сезон ще бъде проблемен за осигуряване на ток в Поморие. Работим по авариите“, каза представител на енергодружеството.
От пресцентъра на общината добавиха, че силният вятър е нанесъл сериозни щети на съоръженията на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) в района на Поморие. Мощната буря е съборила 13 стълба на електропроводите 110 kV „Ветрен“ и „Ахелой“ и е оставила без електрозахранване подстанцията 110/20 kV „Хоризонт“. Аварията, причинена от стихийния вятър, е оставила без електрозахранване част от населените места около Поморие, което късно вечерта е възстановено.
Продължава съвместната работа на екипите на ЕСО ЕАД и „Електроразпределение-Юг“ за отстраняване на щетите върху електропреносните и електроразпределителните съоръжения, нанесени от бурята.
По данни на МВР двете платна на главния път Бургас–Поморие, пътят Поморие–Ахелой, пътят към квартал „Каменар“, както и улиците в Поморие са разчистени от падналите дървета и са проходими.
Счупени лампи и скъсани жици са причината за липсата на улично осветление.
Кметът на Поморие Иван Алексиев каза, че продължава почистването на уличната мрежа от клони и паднали дървета. Той е разпоредил в тридневен срок да му бъде представен подробен доклад за състоянието на всички стълбове и дървета на територията на града, както и да бъде извършена спешна проверка до края на днешния ден за състоянието на училищните дворове и сгради.

Print Friendly, PDF & Email