09.08.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Уникална апаратура дари община град Добрич на отделението по неонатология

Кметът на Добрич Йордан Йорданов в присъствието на изпълнителния директор на МБАЛ – Добрич, д-р Георги Желязков, на председателя на здравната комисия към Общинския съвет д-р Ивайло Петев, на началника на отделението по неонатология д-р Йовка Тихонова и на д-р Хасан Ефраимов дари специализирана апаратура за отделението по неонатология, закупена със средства от общинския бюджет. Апаратът комбинира в едно реанимационно легло, кувьоз и термомаса. Той е на стойност 50 000 лв., които с решение на Общинския съвет бяха заложени в Програмата за капиталови разходи за 2022 г. „Апаратурата е на световно ниво и няма аналог в България”, коментира д-р Желязков, който благодари на кмета Йорданов за направеното дарение и за доброто партньорство. Кметът от своя страна изрази готовността на община Добрич да продължи да си сътрудничи и да подпомага областното лечебно заведение за ефективна болнична помощ. Той благодари на целия екип на отделението по неонатология за всеотдайните грижи и професионализма в името на най – ценното – децата. „Апаратът изключително много ще ни помогне. С него няма да подлагаме децата на стреса от местенето от една апаратура на друга. Вече ще ги обгрижваме и лекуваме на едно място, на което ще получат адекватна грижа“, заяви д-р Тихонова.
Апаратурата представлява двойностенен интензивен инкубатор и реанимационна маса, комбинирани в един апарат, модел Dual Incu i, производство на фирма ATOM Medical Corporation / Япония. Средствата в размер на 49 998,00 лв се осигуряват от общинския бюджет. С дарението правото на собственост върху горепосочената апаратура, се прехвърля в пълен обем на многопрофилната болница.
Отделение по неонатология в МБАЛ – Добрич, е единствено за областта. В него се приемат и лекуват новородени и недоносени деца, родени в отделението по акушерство и гинекология на МБАЛ – Добрич, както и тези със забавена послеродова адаптация, родени в болниците в Балчик и Каварна.ДТ

Print Friendly, PDF & Email