27.05.2024

Украйна съобщи, че ПВО е унищожила 29 от общо 30 ракети при поредните руски удари

Украйна съобщи, че противовъздушната ѝ отбрана е унищожила 29 от общо 30 ракети при поредните масирани руски удари. Въздушна тревога имаше в цялата страна вчера.

Украинските военни съобщиха за експлозии в столицата сутринта и гражданите да не излизат от бомбоубежищата. Напомниха, че отломките от свалени ракети също представляват заплаха. Пожари избухнаха по време на деветото въздушно нападение срещу Киев от началото на месеца. Освен 29 от 30 руски ракети са били унищожени и четири дрона.

Военните твърдят също, че са постигнали нов напредък в тежките сражения около Бахмут в Донбас.

Президентът Володимир Зеленски поиска от съюзниците още оръжия.

След посещението в Киев на китайския специален пратеник по евразийските въпроси Ли Хуей от Пекин обявиха договореност за продължаване на отношенията на взаимно уважение и сътрудничество. Украйна за пореден път изключи отстъпването на територии като път към мира с Русия.

Срокът на споразумението за износ на украински храни през Черно море беше удължен с още два месеца малко преди изтичането на поредния му срок. Руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов обвини Съединените щати, че забравят за пакетния характер на сделката, която включва и руски износ. В отговор на обвиненията, че Москва използва глада като оръжие подчерта, че от 30 милиона тона товари само 2 процента и половина са стигнали до гладуващи. Антонов окачестви като провокация призива на ЦРУ в Телеграм към руснаците да споделят информация за икономиката и ръководството на страната си.

Print Friendly, PDF & Email