04.10.2023

Украинскити сили заявиха, че са разбили руска военна част близо до Бахмут

Украинските сили заявиха, че са разбили руска военна част близо до източния град Бахмут. Последните събития са потвърждение на направеното от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков изявление, че Москва е изправена пред „много трудна“ военна операция.

В интервю за босненска телевизия говорителят на Кремъл каза, че руската военна операция в Украйна е много трудна, но ще продължи. Той допълни, че руските сили са успели да нанесат сериозни щети на украинската армия, че няма да спрат и че с помощта на високоточни ракети руската страна е успяла да унищожи военни производства и запаси от украински оръжия.

В сряда командващият украинските сухопътни сили Олександър Сирски обаче заяви, че украинците осъществяват успешни контраакати в района на Бахмут и са успели на отделни участъци от фронта да изтласкат руснаците, което беше потвърдено по-рано и от ръководителя на руската частна военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин. По неговите думи във въпросния бой руснаците са отстъпили територия с площ три квадратни километра, за които са били дадени 500 жертви.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски каза, че се разработва фундаментално нова концепция за украинската сигурност и че Киев работи активно с международните си партньори за нови отбранителни пакети за страната.

Във вечерното си видеообръщение Зеленски се зарече да възвърне всяко късче от територията, окупирана от Русия.

„Нека не забравяме нито за минута, че всеки ден от присъствието на окупатора на нашата земя е изкушение за него да мисли, че ще успее. Няма да успее! Трябва да донесем свобода, сигурност и Европа обратно в цялата украинска земя – в цялата европейска земя. Ще го направим! Няма да оставим и едно късче от нашата земя на врага – тиранията няма да властва никъде.“

Print Friendly, PDF & Email