18.07.2024

Украинската служба за сигурност започваразследване накатастрофата с руски самолет

Москва обвинява Киев, че го е свалил, докато на борда му е имало украински военнопленници

Украинската служба за сигурност (СБУ) обяви, че започва разследване на катастрофата от 24 януари на руски военен самолет в граничната руска Белгородска област, предаде Франс прес.

Москва обвинява Киев, че го е свалил, докато на борда му е имало украински военнопленници.

„Разследването се води по чл. 438 от Украинския наказателен кодекс (нарушаване на законите и обичаите на войната)“, заяви СБУ, ден след като украинският президент Володимир Зеленски обвини Москва, че си „играе“ с живота на украинските военнопленници.

„СБУ предприема действия за изясняване на обстоятелствата“ около катастрофата, се казва още в изявлението.

Русия обвини Украйна, че умишлено е свалила самолета, който е превозвал 65 военнопленници за размяна, но досега Москва не е предоставила доказателства, които да потвърдят нейната версия за събитията, нито дори самоличността на хората на борда, отбелязва АФП.

Украинската армия също така увери, че ще продължи да нанася удари по военни цели на руска територия, както прави от няколко седмици. Киев добави, че не може да каже кой е бил на борда на самолета, който се разби в сряда, но потвърди, че е имало планира размяна на военнопленници.

В сряда руският външен министър Сергей Лавров поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с катастрофата на руския транспортен самолет Ил-76 в Белгородска област. Москва твърди, че на борда са превозвани украински военнопленници, съобщи „Индипендънт“.

По-рано руските власти потвърдиха, че самолетът се е разбил, а по-късно заявиха, че на борда му е имало 65 украински военнопленници. Украйна не е потвърдила, че това е така, въпреки че украинското военно разузнаване потвърди, че за 24 януари е била планирана размяна на пленници.

В речта си пред ООН в Ню Йорк Лавров нарече самолетната катастрофа „терористична атака“ и обвини Украйна.

Той повтори твърдението, че на борда е имало украински военнопленници, и заяви, че всички 65 души са загинали, заедно с трима руски офицери и шестима членове на екипажа.

Руският първи дипломат твърди, че украинската противовъздушна отбрана, действаща в Харковска област, е нанесла „фатален удар“ по самолета.

Той повтори опроверганите твърдения, че Украйна е инсценирала клането в Буча, при което стотици украински цивилни бяха убити от руски войници край Киев малко след началото на пълномащабната инвазия през март 2022 г.

Лавров поиска Франция, която понастоящем председателства Съвета за сигурност на ООН, да свика извънредно заседание.

Print Friendly, PDF & Email