09.12.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Украинската офанзива срещу руските войски продължава в южната част от страната

Продължава украинската контраофанзива срещу руските сили в Южна Украйна, а междувременно президентът на Русия Владимир Путин отхвърли твърденията, че с действията си в Украйна Москва е нарушала международното право.
Украинските сили са атакували източния град Балаклея, намиращ се между Харков и окупирания от руснаците Изюм. Губернаторът на Луганска област Серхий Хайдай съобщи за контраатака с „известен успех“, която е в разгара си, но без да посочва местоположения. Местни украински власти призовават жителите в окупирани райони да не участват в референдуми за присъединяване към Русия и обещават скорошно освобождаване на градове около Харков. Русия твърди, че е отблъснала украинските сили в Херсон, докато Украйна съобщава за стабилен успех.
А в дългоочаквания доклад на Международната агенция за атомна енергия не се посочва нито руската, нито украинската страна като отговорни за нанесените щети по Запорожката атомна електроцентрала. Призовава се обаче за незабавно създаване на зона за ядрена сигурност около съоръжението поради риск от катастрофа, ако обстрелът не спре.
На Източния икономически форум във Владивосток президентът на Русия Владимир Путин заяви, че газоподаването по „Северен поток 1“ ще бъде възстановено, ако в Русия бъде върната в Русия. Той каза още, че Полша еднолично е решила да спре потока на синьо гориво по газопровода „Ямал“.
„Високото ниво на индустриално развитие в Европа, стандартът на живот, социалната и икономическа стабилност – всичко това се хвърля в санкционния огън. Всички тези неща се пилеят по заповеди от Вашингтон в името на т.нар. евроатлантически съюз. В действителност те се жертват в името на опазването на американската диктатура в международните отношения“, каза Путин.
Руският президент също така предупреди, че е вероятно проблемите на световния пазар на храни да се засилят и че е надвиснала хуманитарна катастрофа, като подчерта, че Москва е направила всичко, за да подсигури износа на зърно от Украйна. Според Путин обаче то отивало в Европейския съюз вместо при бедните страни. Той заяви, че „ще трябва да помислим за промяна на маршрутите за украинското зърно“.
Путин предложи да се помисли за ограничаване на износа на зърно от Украйна за Европа. Той възнамерява да обсъди този въпрос с турския президент Реджеп Ердоган.

Print Friendly, PDF & Email