18.06.2024

Ударите на САЩ и Великобритания в Йемен няма да останат безнаказани, заявиха хутите

САЩ и Великобритания потвърдиха, че са извършили удари срещу йеменските хути, като заявиха, че вторият кръг от съвместните им военни действия срещу подкрепяните от Иран бунтовници е в отговор на продължаващите нападения срещу корабоплаването.
Ударите на САЩ и Великобритания в Йемен няма да останат „безнаказани“, заплашиха йеменските бунтовници хути, като добавиха, че по тяхната територия са били нанесени 18 удара, предаде Франс прес.
„Тези атаки няма да останат без отговор и наказание“, заяви военният говорител на хутите Яхия Сари в пост в „Екс“, като уточни, че ударите са били насочени към провинции Сана, Ходейда, Талз и Ал Байда.
По-рано вчера британският външен министър Дейвид Камерън заяви, че Лондон ще „продължи да намалява“ способността на хутите да извършват нападенията в Червено море, след като Великобритания и САЩ нанесоха нови удари срещу йеменските бунтовници.
„Откакто предприехме действия преди десет дни, хусите извършиха повече от дванадесет атаки срещу кораби в Червено море“, подчерта Камерън пред медиите, като нарече нападенията „незаконни“ и „неприемливи“.
Американските и британските сили предупредиха в съвместно изявление, че са нанесли прецизни удари по склад, ракетни обекти и обекти за въздушно наблюдение на хутите. Общо са били обстреляни осем цели.
Канада, Австралия, Бахрейн и Нидерландия също са подписали това изявление, като „подкрепят“ операцията, без да са участвали пряко. Това е втората съвместна операция на британските и американските сили срещу хутите от началото на месеца, припомня АФП. Хутите твърдят, че нападат само израелски и свързани с Израел кораби, в знак на солидарност с палестинците в ивицата Газа.

Print Friendly, PDF & Email