23.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Увеличават се малките читатели в регионалната библиотеката

Регионалната библиотека „Дора Габе“ в Добрич закупи 901 нови книги по програмата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност – 2022 г.“ на Министерството на културата.Книгите са обработени и са готови за ползване от читателите. Финансирането е в размер на 16 748.18 лв.
„Закупили сме книги и за деца, и за възрастни, от всички отрасли на знанието.Преобладава художествената литература, както от български, така и от чуждестранни автори. Има и разнообразни книги за деца”, каза главният библиотекар Галя Маринова. „При подбора на заглавията изхождаме основно от читателските търсения. В библиотеката имаме рубрика „Искам да прочета”, в която читателите и елекронно, и на място заявяват какви книги искат да закупим. Съобразяваме се с тяхното търсене. Правим специална картотека на отказите, т.е. искани книги, които ги нямаме, за да се ориентираме. Следим и какво излиза на пазара, както и какво предлагат големите книжарници и издателствата”, добави тя.
Читателите на библиотеката се увеличават, сочи статистиката. „През м.г. читателите са 3469 при 3127 за предходната година. При деца и ученици до 14 години има по-голямо увеличение”, каза още Маринова. ДТ

Print Friendly, PDF & Email