07.12.2023

Увеличават се заболелите от COVID-19 в Добричка област

От Регионалната здравна инспекция-Добрич, апелират към личните лекари и те да извършват ваксинации
Към вчерашна дата заболяемостта от COVID-19 в Добричка област е 26,3% на 100 000 жители, почти два пъти по-малко от средното за страната, за периода 22-28 септември е била 17,93 % при 35,80 % за страната, съобщи д-р Светла Ангелова, директор на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/-Добрич.«През последните няколко седмици расте броят на COVID-19 положителните, но няма хоспитализирани”, добави тя. В началото на септември от болницата в Добрич са изпратени 3 проби за инфекцията, като и трите са се оказали положителни. Установен е подвидът на ОМИКРОН, който е вариант с повишен интерес.”Има в Добрич една група в детска ясла, една група в детска градина, които под карантина, защото или преподател, или дете са болни”, съобщи д-р Ангелова.
«Наблюдаваме повишен интерес към ваксините. РЗИ разполага с последната вариантна ваксина, която обхваща актуалните циркулиращи вируси На територията на областта действат 4 кабинета за ваксинации – в РЗИ-Добрич, в ДКЦ 2 в Добрич, в Медицинския център в Балчик, в болницата в Каварна. Като се отвори сайта на РЗИ, има специален бутон COVID-19, показан е списъкът на кабинетите с работното им време, с телефоните. Посочено е, че те работят с предварително записване, тъй като ваксините са многодозови и целта е да бъдат максимално оползотворени”, обяснява д-р Ангелова. „Съгласно актуалното в момента законодателство, пациентите с COVID-19 се лекуват в изолаторите на съответните отделения. Положително към момента е, че заболяването не протича тежко. Това обаче в никакъв случай не означава, че хората трябва да се лекуват сами. Когато имат оплаквания, нека своевременно да се обръщат към личните си лекари и по възможност да си направят тест в специализирана лаборатория”, добавя специалистът. И на този етап COVID-19 продължава да се брои като особено опасна инфекция, няма промяна в нормативната база.Така че важи правилото – положителните за COVID-19 се изолират за 7 дни, а контакните лица се карантинират за 5 дни.
„Обръщаме се със специален апел към личните лекари, които също могат извършват ваксинации. За съжаление, това не се прави. Те насочват пациентите към четирите кабинета, които изброих. Затова там се налага да се чака, тъй като се струпват хора. Не връщаме никого, но се чака. Още в понеделник тази седмица правим списъци по кабинети за следващата. Затова разчитаме изключително на личните лекари, те могат за заяват количества, има достатъчно ваксини, за да извършват и те ваксинация. Това ще ще отпуши процеса много бързо, ще се получи и по-голям обхват на ваксинацията.Има и детски ваксини”, каза още д-р Ангелова. ДТ

Print Friendly, PDF & Email