15.06.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Търсим слънчоглед от Казахстан

„България изнася за Казахстан традиционно стоки от леката промишленост, сред които продукти от прочутото розово масло, мебелноно производство. От нашата страна внасяме основно суровини – метали и др.” – каза извънредният и пълномощен посланик на Република Казахстан в България Темиртай Избастин на среща с кметския екип и представители на бинеса в община Добричка. „Има туристи от Казахстан в България и те не са малко” – добави той. За внасяне на работници оттам за нашия туризъм няма информация.
Представители на бизнеса от община Добричка се срещнаха с посланика. Пред тях той каза, че пред последните две години има положителна оценка за скокообмена между двете страни. „Има известни пречки в търговията и транспорта, но за Казахстан няма наложени санкции, както скъм Русия. Страната ни е в икономически съюз с Русия и Беларус ” – добави той.
„В България вече стигнахме до ситуация, при която като производители вече се налага да внасяме слънчоглед. Прояваме интерес за внос на културата”- заяви представителят на фирмата за производство на олио „Клас олио”- село Карапелит. Работни обувки и обувки за полицията, армията и жандармерията предложи друга фирма с цехове в село Бенковски. От обмяна на технологии в земеделието се интересуваха производители.
След срещата с кметския екип стана ясно, че община Добричка ще се побратимява с община от Казахстан. Кметът на общината връчи подаръци, произведени от местни фирми, на посланика, а той й подари голям букет.

Print Friendly, PDF & Email