15.07.2024

Турция гласува на ключови за страната президентски и парламентарни избори

Основни съперници за поста държавен глава са настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган и кандидатът на опозицията Кемал Кълъчдароглу, социологията сочи оспорвана битка

Турция гласува за президент и за членове на 600-местния парламент вчера. Основни съперници за поста държавен глава са настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган и кандидатът на опозицията Кемал Кълъчдароглу.

„Тези избори са тест за новия модел на управление на 85-милионна Турция, за президентската република, отбеляза в интервю за БНР социологът проф. Исхак Торун и описа нагласите на избирателите:

На първо място в дневния ред на Турция е икономиката, финансовата криза. Турция навлезе в една инфлационна спирала. Въпреки големите икономически стъпки, предприети от Партията на справедливостта и развитието (на Ердоган – б.р.), в резултат на икономическите политики се образува една инфлационна среда. Това сериозно повлия на разпределението на доходите. Породи умора и отчаяние у хората“.

Кандидатът за президент на трябва да получи повече от половината гласове, за да спечели на първия тур. Ако не успее, вторият ще е на 28 май. Победителят ще бъде президент за срок от пет години. Освен двамата основни кандидати Реджеп Тайип Ердоган и Кемал Кълъчдароглу има и трети претендент – Синан Оган. Четвъртият – Мухарем Индже се оттегли. Гласовете му във вчерашния вот обаче ще бъдат смятани за валидни, реши Висшата избирателна комисия.

69-годишният Ердоган, който управлява от 20 години, заяви, че ще приеме резултатите от вота и ще се оттегли, ако загуби. Беше категоричен, че ще направи това, което изисква демокрацията, но и изрази увереност, че ще бъде преизбран за още един мандат, както и че ще си осигури парламентарно мнозинство.

„Моят народ няма да ви предаде тази страна“, зарече се Ердоган.

Той критикува остро изявленията на главния си съперник, че ще наложи санкции на Русия и напомни че Москва е важен икономически партньор.

74-годишният Кълъчдароглу обвини Русия, че се меси в изборите, което тя категорично отрече. Той обеща да работи за народа и за демокрацията:

„Тези избори са много важни за демокрацията ни, за бъдещето на републиката и за децата ни, платихме и висока цена в името на демокрацията“.

Вотът се провежда на фона на общественото недоволство от икономическите проблеми, последиците от големите земетресения през февруари и присъствието в страната на над 3 милиона сирийски бежанци.

Две последни проучвания в Турция показват, че вчерашните избори ще приключат още на първия тур, но дават различни прогнози за това кой ще ги спечели – досегашният президент Реджеп Тайип Ердоган или главният му съперник – Кемал Кълъчдароглу.

Според един от сондажите Ердоган ще бъде победител с 51 процента, според друго проучване Калъчдароглу ще събере над 50 на сто. Кандидатът за президент трябва да получи повече от половината гласове, за да спечели на първия тур, ако не успее, вторият ще е на 28 май. Спечелилият ще бъде президент за срок от пет години. Освен двамата основни има и трети претендент – Синан Оган. Четвъртият – Мухарем Индже се оттегли.

Ердоган заяви, че ще приеме резултатите от и ще се оттегли, ако загуби, като отхвърли опасенията, че може да се вкопчи във властта на всяка цена. Ще направя това, което изисква демокрацията, беше категоричен държавният глава.

Той критикува остро изявленията на главния си съперник. Калъчдароглу, който посети мавзолея на Ататюрк, по-рано обвини Русия в намеса в турските избори с компромати и фалшиви новини срещу опозицията и заяви, че ще наложи санкции на Москва, ако бъде избран за президент.

„Моят народ няма да ви предаде тази страна“, каза Ердоган на митинг в Истанбул, като подчерта, че Русия е един от важните партньори на Турция в селското стопанство, отбранителната промишленост и туризма.

„Откъде идват близо 5 и половина милиона туристи при нас? Идват от Русия. Какво ще направите по въпроса? Ще спазите ли инструкциите, които сте получили от Америка, от президента Джо Байдън? Байдън е казал „ние трябва да свалим Ердоган“. Знам това. Избирателните урни ще дадат отговор и на Байдън“.

Наблюдателите отбелязват, че след 20 години начело на Турция Ердоган е изправен пред най-трудното си изборно изпитание. Вотът се провежда на фона на общественото недоволство от икономическите

проблеми, последиците от големите земетресения през февруари и присъствието в страната на над 3 милиона сирийски бежанци.

Print Friendly, PDF & Email