27.09.2023

Турски разузнавачи ликвидираха лидера на „Ислямска държава“

Абу ал Хусеин ал Курейши, е бил убит в неделя в Сирия в резултат на операция, проведена от турското разузнаване“, заяви турският президент Реджеп Ердоган

Турското разузнаване е ликвидирало ръководителя на терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) Абу ал Хусеин ал Курейши, съобщиха световните агенции, като цитираха изявление на турския президент Реджеп Тайип Ердоган снощи пред турска телевизия.

„Националната разузнавателна агенция на Турция от дълго време следеше главатаря на ИД Абу ал Хусеин ал Курейши. Това лице беше ликвидирано в неделя в Сирия в резултат на операция, проведена от турското разузнаване“, заяви Ердоган снощи.

Турският президент добави, че неговата страна ще продължи да противодейства на терористичните организации, „без да прави разлика между тях“.

На 30 ноември миналата година Пентагонът обяви, че е ликвидирал в Сирия бившия лидер на ИД Абу ал Хасан ал Хашеми ал Курейши. Според изявлението на американските военни той е бил убит при операция, проведена в южната част на страната от бойци на контролираната от Турция Сирийска свободна армия.

Според западни и иракски разузнавателни служби Абу ал Хасан ал Хашеми ал Курейши беше брат на бившия лидер на организацията Ал Багдади, ликвидиран в Сирия през 2019 година.

Print Friendly, PDF & Email