19.08.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Турската полиция задържа активисти на Ислямска държава, дошли от Ирак

На 30 декември турските сили за сигурност заловиха ръководен член на „Ислямска държава“ (ИД) при опит да избяга в Сирия
Екипи на турската полиция за борба с тероризма са предприели рано тази сутрин операция в Анкара срещу лица, заподозрени за връзки с терористичната групировка ДАЕШ /арабски акроним на „Ислямска държава“/, съобщава турската държавна телевизия ТРТ Хабер.
Операцията е била с цел задържане на 15 иракски граждани, за които било установено, че докато са били в Ирак, са извършвали дейност в редиците на терористичната групировка ДАЕШ и все още поддържат връзка със зоните на конфликт в района.
При операцията са задържани девет души. Продължава издирването на останалите шестима заподозрени.
На 30 декември турските сили за сигурност заловиха ръководен член на „Ислямска държава“ (ИД) при опит да избяга в Сирия, съобщиха турски медии.
Терористът, идентифициран като Мехмет Фатих Алъджъ, е бил част от командването на т.нар. армия на ИД в Турция през 2016 г. и е участвал в обучението на терористи в Сирия.
Съд за тежки престъпления в Газиатеп е издал на терориста присъда от осем години и четири месеца затвор, предаде Анадолската агенция.
Десет дни по-рано екипи на Анкарската полиция задържаха 12 предполагаеми членове на джихадистката групировка „Ислямска държава“ (ДАЕШ) при антитерористична операция в турската столица, предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.
Акцията е предприета след получена информация за 15 чужденци от ДАЕШ, които планирали нападения около Нова година. Установено е, че заподозрените са се сражавали в редиците на „Ислямска държава“ (в Сирия и Ирак) или са поддържали контакт с джихадисти и са им оказвали съдействие.

Print Friendly, PDF & Email