05.08.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Туристическият бранш по Северното черноморие очаква „поне да е на нула” от сезона

Служебният премиер Стафен Янев в Балчик: “Разговорите с бранша са постоянни, търси се решение на всеки проблем”
„Почти на 60% от базата по Северното черноморие е отворена и хотели, заведения и др. работят към момента. Много от колегите обаче нямат големи очаквания и се надяват поне да излязат на нула. По-конкретен анализ ще имаме в края на месеца” – каза Димитър Димитров – председател на Регионалната браншова организация на хотелиерите и ресторантьорите за Североизточна България. Очакванията на бранша са да получи подкрепи покрепа от новото правителство, защото е най-потърпевш от пандемията, причинена от коронавируса. Притеснения има от евентуална нова вълна от коронавирус, неяснотата дали и кога туристическите обекти отново ще бъдат затворени на фона на ситуацията в съседна Гърция, както и от евнтуално орязване на помощите.
Около 50% от туристите в региона към 14 юли са чужденци, има и българи.
„Петзвездните хотели вече са заети. В Добричкия регион няма много голям избор на висококатегорийни хотели и заведения. Те са в курорта „Албена” и в голфигрищата в областта. Но оживление се забелязва във всички видове места за настаняване – малките хотели, дори и квартирите. Не бива да пропускаме и любителите на къмпингуването на север към Шабла и Дуранкулак, където също вече има активност” – уточни Димитров.
Според него, основната причина за липсата на кадри в туризма е, че става въпрос за сезонна заетост. „Трудно задържаме хора за 3 месеца, които си търсят работа за  останалите 9 месеца от годината. Негативно влияние оказва и това, че обучени кадри с опит се пренасочиха към други сфери, заради последиците от пандемията върху туристическия бранш и затварянето на обектите” – уточнява браншовикът и определя положението като отчайващо, въпреки че минималната заплата в сектора в момента в региона е 800 лв. и сумата нараства според позицията.
„Има внос на работна ръка от чужбина – Украйна, Беларус, Киргизстан, но това не решава проблема, тъй като сезонът е много кратък. Дефицитът на кадри се отнася за всички възможни работни позиции – камериерки, готвачи, сервитьори, градинари, помощен персонал” – добавя Димитров
„Не бих казал, че Ковид-кризата е най-големият проблем на българския туризъм, без да го омаловажавам. Проблем е за това, че не може да се разчита предварителни заявки, на цикличност на пакетите, нощувките и т.н., но, като всеки бранш, и туризмът си има свои проблеми. Трябва да говорим с хората от бранша, защото те имат различни виждания как да се развиват. Не бива да пренебрегваме и това, че той е предимно в частни ръце и е нормално вижданията да се различават, дори и от гледна точка на регонално местоположение и вид туризъм.” – каза в събота в Балчик служебният премиер Стефан Янев. ”В мандата на служебното правителство аз поне два пъти съм се срещал с хора от туристическия бранш, други министри са правили допълнителни срещи по най-различни теми и притеснения на бранша. Те са срързани и с помощите, които получават, и с възможностите на бюджета да разчита на различни ставки и по отношение на проблемите им с правата за музикално ползване, на фирмите, които ги обслужват в това отношение, така че разговорът продължава, търси се решение на всеки един проблем, но не мисля, че в бранша трябва да бъдат притеснени” – добави той.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email