05.12.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Тротинеткаджиите – на прицел във Варна, карат навсякъде, но без правила

Полицията във Варна засилва контрола върху водачите на електрически тротинетки, каза пред БТА старши инспектор Драгомир Ганчев, началник на група „Организация на движението“ в сектор „Пътна полиция“ в крайморския град.
Той уточни, че много от водачите на индивидуалните пътни превозни средства пренебрегват изискванията. Експертът припомни, че управляващите трябва да имат светлоотразителни елементи по облеклото си вечер и при намалена видимост.
Освен това трябва да се движат по изградената велосипедна инфраструктура и, ако не са пълнолетни, да са с каски. Където е забранено за движение на велосипеди, е забранено и за тротинетки, припомни още Ганчев.
По думите му е задължително на електрическото средство за придвижване да има само един човек, като той няма право да вдига повече от 25 километра в час. Освен това водачите на тротинетки нямат право да се движат успоредно един до друг.
Има изисквания и към самите машини, допълни Ганчев. По думите му те трябва са с механичен или електронен звънец, да излъчват бяла или жълта светлина отпред и задължително червена отзад.
Водачите на тротинетки стават все по-голяма група участници в движението и често са с рисково поведение, каза още Ганчев. По думите му някои от вече наложените глоби на нарушители във Варна са и заради възникнали произшествия, пише 24 часа.

Print Friendly, PDF & Email