18.07.2024

Три грешки, които рушат връзката и брака

Всяка любовна връзка или брак преминават през проблеми. Именно трудните ситуации и това как се държим един към друг с партньора ни е тест за това дали ще издържат взаимоотношенията ни и дали ще се чувстваме щастливи в тях. Любовта се нуждае от ежедневно внимание, за да продължи, защото има три важни грешки, които ако се допускат, могат да доведат до разпадането ѝ.
Вижте кои са.
Неглижиране на конфликтите
Много хора смятат, че конфликтът просто ще изчезне, ако го игнорират. Казват си, че нещото е дреболия, за която не бива да се стига до скандал. Вярват, че щом нещата са утихнали, няма нужда да разпалваме отново огъня. Разбира се, важно е да разрешаваме спорните ситуации с любимия човек с мирна и градивна комуникация, не с кавги.
За жалост, след това има и други ситуации, в които някой си премълчава, но вътре в себе си натрупва гняв, разочарование. Точно тези неща малко по малко започват да саботират любовната връзка или брака. Несподелянето на това как се чувстваме от дадена ситуация, неработенето върху проблемите, водят до липса на интимност, а споровете с времето стават все по-нараняващи един за друг.
Обвиняване на партньора за проблема
В една връзка и брак всеки допуска грешки. Нещата биха били по-добри, ако променим негативното си поведение, не повтаряме грешките си отново и отново, нали? Въпросът е какво мотивира хората да се променят?
Когато критикувате партньора си за поведението му или той критикува вас, дори и да създава проблем, как мислите, че му се отразява? За да отговорите на този въпрос, помислете как се чувствате, когато ви критикува? Има голямо значение за това как реагираме в ситуации, в които сме ядосани, в ситуации, в които половинката ни е допуснала неволна грешка или пък не е приела думите ни сериозно.
В моменти на конфликт много често се случва да бъде напомнено за стара грешка на любимия човек, дори и тя да няма общо с настоящата ситуация. Или пък да кажем „Ето, ако беше направил/а това или онова, нямаше да се случи.“. Това мигновено кара другия да се чувства зле или пък ние, ако сме в неговата позиция и определено не е мотивиращо, ако наистина сме виновни, а ако ни обвиняват без причина, то това носи силно разочарование и може да е причина за емоционално отдалечаване от партньора.
Опитвате се да спечелите спор
Или вие, или партньорът ви. Още един разрушителен навик за всяка любовна връзка или брак. Кой какво печели? Това да се накарате един друг да се чувствате виновни, зле… Едната от двете страни дори да триумфира, когато знае, че не е права… Тогава си припомнете за онова чувство, когато и двамата сте толкова синхронизирани, наслаждавайки се на компанията на другия.
Е, ако ситуацията не го налага и наистина няма как да докажете правотата си, ако ви е толкова важно, водете спор. Но има толкова други безумни ситуации, в които всеки има свое мнение по даден въпрос, че държи много той да надделее. Именно тези моменти ни отдалечават и създават усещане за разочарование, защото те ще се повтарят отново и отново.

Print Friendly, PDF & Email