26.02.2024

Трите средни училища в Добрич запазват приема за следващата учебна година

Според образователния шеф Светлана Василева, популизмът победи
Регионалното управление на образованието /РУО/ в Добрич ще включи в предложението си за държавния план-прием в Добричка област за учебната 2024/2025 г. паралелките в трите средни училища в града, за които първоначалния план предвиждаше нулев прием след седми клас – „Димитър Талев“, „П.Р. Славейков“ и „Любен Каравелов“. Новината беше съобщена на извънреден брифинг, на който присъстваха началникът на РУО-Добрич Светлана Василева, кметът на Добрич Йордан Йорданов, председателят на Общинския съвет Красимир Николов.
„Предвид породилото се обществено напрежение и неосмислянето на този етап на идеята, която се предлага – да се развиват професионалното и профилираното образование, ще се съобразим с общественото мнение и ще направим предложение за план-прием, което да отговаря на искането на обществеността. Училищата на пазарен принцип да осъществят своя прием и съответно след първо и трето класиране, паралелките, които не се запълнятт, ще бъдат редуцирани. Предложените от тези училища паралелки за прием ще бъдат включени в ново предложение, което ще подготвим”, каза Светлана Василева. Тя уточни, че проектът на план-прием, който ще бъде гласуван на заседанието на Областния съвет за развитие в петък ще включва всички предложени от училищата паралелки, включително и тази, която са поискали и от средно училище „Св. Климент Охридски“.
Красимир Николов заяви, че така план-приемът е съобразен с общественото мнение. „Няма да бъдат орязвани паралелки на никое училище по никакъв начин..Никой от нас не може да си позволи да разделя обществеността, още повече млади хора, на които предстои да завършат своята образователна степен, да им дадем примера, че заедно, с общи усилия, можем да стигнем до решение, макар и то да не е по вкуса на всеки от нас”, каза председателят на Общинския съвет.
„Надявам се това предложение да не остане в пространството и в следващата година, януари месец да сме в същата ситуация в град Добрич”, предупреди началникът на РУО-Добрич. Тя обърна внимание, че е отправяла такъв призив от 2021 г. „За следващата учебна година след проведен дебат, вече да е възможно държавният план-прием в Добрич да се случва, както в общините Каварна, Генерал Тошево, Балчик и Крушари”, добави Василева.
Кметът Йордан Йорданов сподели, че тази седмица на преден план са били емоциите, отколкото диалогът. Той каза, че е наясно, че няма как всички предложени паралелки да бъдат запълнени и затова увери, че, още след като приключи този план-прием, обществената дискусия по темата ще бъде продължена. „Реформа трябва да има. Трудно ще бъде, но тя ще се случи и трябва да я завършим заедно, тя просто предстои”, каза още Йорданов.
Василева е категорична, че в момента популизмът отстъпва на професионализма.
„Ако тази реформа ще се случи, според изисквания на Наредба 10 на образователното министерство, до 30 ноември т.г. трябва е ясен списъкът на професионалните училища, които ще правят план-прием за следващата година. План-приемът се планира година напред”, добави тя.. „Образованието трябва да отговаря на нуждите на пазара на труда, не е необходимо само да има конкуренция между учениците”, каза още Василева и даде пример с дневните справки на Бюрото по труда за свободните работни места в Добрич – търсените позиции са заварчици, мазачи, счетоводители, енергетици, лекари, общи работници, шофьори, шлосери, касиери, сервитьори. „Знаете ли какво се случва, когато популизмът победи, както се случва сега? Става така, че, когато поканим работодатели, за да представим определени насоки, те отказват срещите с мотива, че нищо не се случва. Благодарна съм, че това предложение за план-приема повдигна проблем от 20 години в Добрич..План-прием се прави въз основа на конкретни данни, никой не може да избяга от това”, обясни Василева.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email