04.10.2023

Транспортна стачка блокира Гърция вчера

Блокиран бе транспортът в цялата страна. Не работиха и магазините. Туристите останаха принудително на островите до днес. Започнаха и традиционните демонстрации.

С червени знамена и плакати започнаха първомайските шествия в цялата страна.“Първи май не е почивен ден, а ден в защита правата на работническата класа“, заявиха депутати от Комунистическата партия, която организира заедно със синдикатите днешната стачка. Участниците в шествията скандират искане за достойни възнаграждения и гарантирани трудови и синдикални права. Хиляди гърци участват в протестите в цялата страна. Опозиционните партии се включиха активно, като депутатите са сред демонстрантите. В първите редици на протестите са активисти на младежката организация на Комунистическата партия, които публиката посреща с аплодисменти.

Синдикатите блокираха транспорта в страната. Не се движеха, влакове, фериботи, а градският транспорт извозваше само участници в стачката и протестите.

Засилено е полицейското присъствие, но не се очаква напрежение и сблъсъци, защото синдикатите призоваха за мирни протести.

Print Friendly, PDF & Email