18.07.2024

С 54% са се увеличили плащанията чрез ПОС терминал в НАП-Шумен на данъци и осигуровки

Над 18 млн. лв. са внесените данъци (над 8 млн. лв.) и осигуровки (над 10 млн. лв.) през 2023 г., съобщават от офиса на приходната агенция в Шумен. Това е с над 54 % повече, отколкото през 2022 г.
Заради повишения интерес от страна на клиентите към този начин на плащане в офиса на НАП в града устройствата, които са на разположение на данъкоплатците са инсталирани в сградата на офиса за обслужване на клиенти на ул. “Адам Мицкевич“ № 1 и в сектор „Обезпечаване и събиране на публични вземания“ в сградата на пл. “Освобождение“ № 2.
От НАП Шумен напомнят, че от октомври 2023 г. плащанията към приходната агенция се извършват по нови банкови сметки. Всяка от тях е предназначена за погасяване на определено задължение: данъци, социално–осигурителни и здравни вноски, вноски за ДЗПО и вземания, подлежащи на принудително събиране от публичен изпълнител. Гражданите и дружествата от цялата страна внасят по определената сметка съответния вид задължение, независимо към коя структура на НАП са регистрирани по постоянен адрес или адрес на управление.
Чрез физическите ПОС терминали в офисите на приходната агенция, както и чрез виртуалния ПОС (е-услугата за плащане) в Портала за електронни услуги на НАП, клиентите плащат без такса. Необходима е банкова карта, а преводът се отразява веднага в данъчно-осигурителната сметка на лицето, вместо след 24 часа, както е при традиционните банкови преводи. При необходимост, след плащането клиентът на момента може дори да получи удостоверение от НАП за липса на задължения.
Изключение има само при внасянето на задължения към други институции (например глоби от КАТ) или задължения в процес на принудително изпълнение, тъй като те изискват допълнителна обработка и разпределението им отнема повече време, обръщат внимание от НАП.
От НАП Шумен напомнят, че плащането на задължения онлайн става както с ПИК, така и с електронен подпис.

Print Friendly, PDF & Email