19.06.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

С цвете да преборим репродуктивните проблеми

На 7 и 8 март в 11 града в България клубовете „Ротаракт” ще проведат национална инициатива – „С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми“ – съобщи Васил Демиров, председател на националния клуб „Ротаракт”. „През миналата година проведохме такава инициатива в Стара Загора и Велико Търново. Събраните средства бяха 3000 лв. Тази година градовете са 11 – Банско, Бургас, Добрич, Велико Търново, Кърджали, Стара Загора, Дупница, Панагюрище, Пловдив, Благоевград, София” – добави той. Средствата се дават на фондация „Искам бебе”, която е съорганизатор на инициативата. „Повече жени бяха на щандовете през м.г.” – добави Демиров.
„В град Добрич на 7 и 8 март от 10 ч. на щанд пред читалище „Йордан Йовков” членове на клуба ще предлагат цветя, като ще има и урна за парични дарения за избраното цвете. Гражданите могат да избират между рози, лалета, малки саксии с „Дървото на живота”. Организираме го в тези дни, защото всеки, който да иска за предстоящия Ден на жените-Осми март, да дари цвете, може да направи и дарение за семействата с репродуктивни проблеми” – каза председателят на „Ротаракт”-Добрич, Мартин Радев. Средствата ще бъдат предоставени на фондация „Искам бебе”, която ще определи семействата, които ще получат парични средства.
„ От фондацията съдействаме за иницативата на „Ротаракт”, защото всеки ден ме търсят жени или семейства за консултация или с въпроси” – каза координаторът на „Искам бебе” за град Добрич Мария Георгиева. Над 15 са запитванията. Миналата година през декември се роди бебе с наша помощ. Много семейства ни търсят за финансова помощ, защото са дали за процедури всичките си средства. Ние ще участваме на щанда в Добрич с информационни материали. Нека гражданите откликнат от сърце на тази инициатива, защото тя е благородна” – добави Георгиева.
По официални данни двойките с репродуктивни проблеми в България са над 145 000. Смята се, че всяка шеста двойка има проблем със зачеването.
„Парите от миналогодишната първа акция дарихме на една двойка, която вече има свое дете” – каза председателят на фондация „Искам бебе” Радина Велчева. „Това вдъхнови членовете на клубовете „Ротариакт” и тази година инициативата се разрасна. Броят на двойките с репродуктивни проблеми у нас е стряскащ. През 2013-2014 г. направихме последното проучване и числото е 145 000. Намалява броят на населението в страната, броят на децата, които се раждат всяка година, и това е тревожното. Пандемията от коронавирус допълнително усложнява ситуацията. Започнаха отново инвитро процедурите, макар и ограничено” – добави тя. За 14 години съществуване на фондацията на бял свят са се родили над 3000 деца. „Най-хубавото, според мен, е, че вече хората по-спокойно споделят за проблемите си. Доскоро беше тази тема беше табу, особено в по-малките градове” – заяви Велчева. ДТ

Print Friendly, PDF & Email