09.12.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

С голям събор отбелязват 125-годишнината от началото на организираното ловно движение в Добрич и откриват нов ловен дом

Новият ловен дом ще бъде открит на събор в събота на територията на ловно-стрелковия комплекс в местността „Кобаклъка”. Той се организира и по повод 125-годишнината от началото на организирано ловно движение в Добрич. „Работата по изграждането на ловния дом е започнала още през 2013 г. с действия по закупуването на терен от 3 декара, на който се намира ловно-стрелковият комплекс в Кобаклъка. След 6-7 години се е стигнало до промяна на предназначението на терена и закупуването му. Първоначалният проект за ловния дом е бил за две нива с двойно по-голяма разгърната площ, но заради много голямата сума, платена за закупуването на терена от горския фонд – 65 хиляди лева, е принудило сдружението да преработи проекта – на едно ниво” – припомня Илия Михайлов, председател на Управителния съвет на сдружение „Ловно-рибарско дружество”-Добрич. Той заяви, че сдружението е едно от най-големите в България с 33 дружинки и близо 1000 ловци. Затова по думите му е важно сдружението да има свой ловен дом. Той ще се ползва от всички 33 дружинки, членуващи в сдружението
Оформена е и зона за нарезно оръжие, отговаряща на всички стандарти, като има издаден лиценз за ползване на стрелбището.
На събора в събота ще бъдат връчени редица отличия. Трима души ще получат званието „Заслужил деятел на Националното ловно-рибарско сдружение“. Посмъртно ще бъде почетен проф. Христо Контев, който е имал много трудове, свързани с лова. Неговият син Кирил Контев, който ще получи наградата, ще подари на ЛРД-Добрич всички материали на своя баща, посветени на лова.
Другите двама, които ще получат званието „Заслужил деятел“ са Николай Бончев, чиято строителна фирма е помогнала много за изграждането на ловния дом, и Христо Христов – дългогодишен председател на дружинката в Паскалево.
Грамоти ще бъдат връчени и на изявени ловци, председатели на дружини и ветерани. Ще бъдат връчени награди – ловен нож, на победителите от състезанието по ловна стрелба, проведено миналата седмица.
В самия ловен дом ще бъде подредена изложба с трофеи, дело на препаратора Стоян Нонев.
За присъстващите ще има курбан, ще бъде разиграна томбола с много награди – едната от които е ловна пушка, и музикална програма с участието на ансамбъл „Добруджа“ и др.

Print Friendly, PDF & Email