25.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

С викове „оставка“ делегати на конгреса на БСП изслушаха доклада на лидера Корнелия Нинова

Докато председателят на БСП Корнелия Нинова изнася политическия си доклад пред 50-ия Конгрес на БСП, делегати извън залата скандираха „оставка“, след коeто влязоха и вътре.
Представителите на т.нар. вътрешна опозиция в партията си направиха и обща снимка на стълбите пред залата.
Преди това евродепутатът Петър Витанов поиска първа точка в дневния ред да бъде прекратяване на правомощията на председателя на БСП Корнелия Нинова. Предложението му обаче не беше подложено на гласуване от ръководещия заседанието Георги Свиленски, който обясни, че е противоуставно.
На журналистически въпрос Крум Зарков ли трябва да бъде на мястото на Корнелия Нинова, Петър Витанов, който беше сред скандиращите „Оставка“, коментира: „Портиерът на „Позитано“ вече е по-добре, но, да, Крум Зарков за мен е може би един от най-качествените хора“.
Евродепутатът Сергей Станишев коментира пред журналисти, че има отказ от ръководството да поеме отговорност. Всички хора, които сме се събрали пред конгресната зала, го правим, защото сме загрижени и разтревожени за съдбата и на БСП, и на левицата, посочи той. Станишев посочи, че участва заедно с множество други делегати в опита да се спаси партията.
Първата стъпка, но далеч недостатъчна за възстановяване на доверието, е промяна в ръководството на БСП. Без това не можем да кажем на хората: „Чухме какво ни казвате“, и да отлепим от 230-те хиляди гласа, които получихме на последните избори, да достигнем тези нива, които БСП имаше преди пет години, по времето на г-жа Нинова – 950 хиляди гласа, коментира Сергей Станишев.
Според него дневният ред на конгреса, който е предложен и наложен с процедурни хватки, не е адекватен на дневния ред на обществото и на левите избиратели, а БСП ще се занимава с програма, с устав, със себе си. На въпрос дали конгресът е легитимен, Станишев коментира, че начинът на броене е бил „тъжна, срамна картина“.
Николай Бериевски определи този конгрес като абсолютно нелегитимен. По думите му в залата броят 800 човека, а има не повече от 200. Той посочи, че е допуснат в залата, но други хора не са допуснати, защото не били делегати, а те имали делегатски карти.
В началото на заседанието Петър Мутафчиев посочи, че около девет делегати по решение на НС на БСП са отстранени от днешното заседание и поиска да се възстанови правото им да присъстват на заседанието на Конгреса. Това е противоуставно, не може НС да променя решения на конференциите, посочи той. До конгреса на БСП не беше допуснат и Кирил Добрев.

Print Friendly, PDF & Email